Nyheter

Bröllopsresan var ingen muta

Av: 

Thomas Eriksson

Jessica Balksjö

NYHETER

Riksenheten mot korruption lämnade besked i dag

Victoria och Daniels lyxiga smekmånad i Söderhavet var inte en muta.

I dag meddelade Riksenheten mot korruption att det inte blir förundersökning i fallet.

– Kronprinsessan och kungafamiljen ryms inte i lagstiftningen, säger åklagare Gunnar Stetler.

Åklagare Gunnar Stetler.

Foto: Jessica Balksjö

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels exklusiva resan sägs ha varit värd flera miljoner. Det nygifta paret reste från Sverige i Bertil Hults privatjet, en Dassult Falcon 7X, bodde på hans lyxyacht i Söderhavet och ska också ha tillbringat flera veckor i hans hus i Colorado.

Åtta anmälningar

Åtta privatpersoner har anmält gåvan som kom från EF-miljardären Bertil Hult. Men Riksenheten mot korruption har beslutat att det inte inleds någon förundersökning om mutbrott.

Beslutet motiveras av överåklagare Gunnar Stetler:

"Det saknas anledning till antagande att brott som hör under allmänt åtal har förövats. Förundersökning ska därför inte inledas."

– Kronprinsessan och kungafamiljen ryms inte i lagstiftningen. De har fått sitt uppdrag, de har inte förordnats. Kronprinsessan har ärvt sin position och är därför inte med i den personkategorin som kan åtalas för den här typen av brott. Därför faller också eventuella misstankar mot prins Daniel, säger åklagare Gunnar Stetler och tillägger att bröllopsresan delvis har varit en gåva.

Tar inte ställning

Att det inte blir någon förundersökning beror alltså på att kungafamiljen inte ryms i någon av de personkategorier som omfattas i lagen. Framförallt är det arbetstagare och uppdragstagare som omfattas av lagstiftningen.

Det är därför inte brottsligt för någon i kungafamiljen att ta emot något som för en annan person skulle bedömas vara en muta.

– Jag behöver inte ta ställning till om det här är en otillbörlig muta. Ärendet avskrivs redan på det första stadiet, säger Stetler.

"Konstigt resultat"

Lagstiftningen får konsekvensen att om en person försöker muta någon i kungafamiljen kan inte heller den som erbjuder mutan straffas.

– Det är ett lite konstigt resultat av gällande lagstiftning. Om man erbjuder statsministern eller försvarsministern en muta så kan man straffas. Men den som erbjuder samma muta till kungafamiljen kan inte straffas. Det är olyckligt, säger han.

Som en följd av att kronprinsessan inte kan åtalas blir det ingen förundersökning mot Bertil Hult heller.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter