Han skapade en sexsekt

avSofia Ström

NYHETER

”Israels Fritzl” har 30 fruar och 89 barn

Foto: STR
Goel Ratzon levde gott på sina fruars bidrag från sociala myndigheter, samtidigt som han tvingade kvinnorna att kyssa hans fötter och att utföra tvagningsritualer varje dag.

Goel Ratzon, 60, kallas av lokala medier för ”Israels Fritzl”.

Han ska ha hållit kvinnor och barn som sexslavar i ett lägenheteskomplex i Tel Aviv.

Kvinnorna tvingades följa en detaljerad lagbok för att tillfredsställa hans behov.

Goel Ratzon, vars namn betyder ”frälsaren” på hebreiska, greps i måndags. Han kommer att åtalas för en rad brott från övergrepp, till slaveri och våldtäkt.

Kultledaren har sedan han startade sin sekt 1993 skaffat sig 32 fruar och 89 barn, skriver Jewish Telegraphic Agency.

De levde allihop tillsammans i tre lägenheter som var mörka, trånga och smutsiga.

– Vi har bevis på att det här haremet är en sjuk, hårt styrd, kult. Kvinnorna är hjärntvättade till en zombieaktig lydnad genom ett konstigt sexschema och gudomliga befallningar, säger Shlomo Matzo vid Tel Aviv-polisen.

Fruktade massjälvmord

Kvinnorna och barnen har tvingats följa en lagbok som bland annat förbjuder dem att prata med andra män, ha kontakt med sina familjer, klä sig utmanande, äta kött och röka.

Många av kvinnorna bär konservativa ortodoxa kläder och är djupt beroende av sin ledare. Många bär tatueringar av hans namn och ansikte på sin kroppar.

Polisen fruktade att fruarna skulle begå massjälvmord när Ratzon placerades i häkte i tisdags.

Därför förhörde de och omhändertog 17 av kvinnorna och barnen – som sedan fick träffa socialarbetare och psykologer. Några av dem fördes sedan till hem för misshandlade kvinnor.

Polisen har känt till sekten sedan 2000, men när socialarbetare då besökte Ratzons harem kom de fram till att barnen mådde bra. De var hela och rena och fick tillräckligt att äta.

”Jag är perfekt”

Förra året visades en dokumentär på israelisk tv om sekten.

– Han är den Messias som alla pratar om. Han är redan här och det har inte avslöjats ännu, sa en av kvinnorna då.

– Jag är perfekt. Jag har alla de egenskaper en kvinna vill ha, beskrev Ratzon sig själv i samma program.

Utredningen som ledde till hans gripande påbörjades i juni då en av kvinnorna kontaktade polisen och uppgav att hon var utnyttjad.

”Det finns bevis på att den misstänkte har kontrollerat sina kvinnor med fast hand, han har bland annat haft kontroll över deras ägodelar och deras pengar”, säger polisen i ett uttalande.

”Han dikterade vad de kunde göra och inte göra, han begränsade deras rörelseutrymme och införde sanktioner och olika straff, inklusive fysiskt våld, om de inte lydde.”