Inget hinder införa fetmaavgift i Sverige

avMikael Stengård

NYHETER

Extra avgift för överviktiga flygpassagerare kan bli aktuellt för svenska flygbolag

Foto: Foto: Scanpix

Air France vill att överviktiga passagerare betalar för två flygstolar.

Men flera länder förbjuder flygbolag från att ta ut en ”fetmaavgift”

I Sverige är det dock inga problem.

Det europeiska storflygbolaget Air France-KLM hakar på trenden från USA och uppmanar överviktiga att betala för två flygstolar. Annars riskerar de att nekas tillträde till flyget, om flighten är fullbokad.

Men i exempelvis Kanada gör man tvärtom. Där har myndigheterna förbjudit flygbolag att ta ut en extra övervikt för överviktiga.

I Sverige är det dock inga problem.

– Diskrimineringslagen gäller i vanliga fall inte på flygplan, de styrs av internationella lagar och regler. Övervikt klassas inte heller som en funktionsnedsättning, säger Magnus Jacobson, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen.

"Knivig fråga"

Inte heller Konsumentverket ser några problem med en ”fetmaavgift” på svenska flygbolag.

– Det är en knivig fråga som inte har prövats i Sverige. Men det finns inga hinder i konsumentköpslagen att införa en sån avgift, säger Henrik Hoffmeister, jurist på Konsumentverket.

Enligt Hoffmeister måste det i samband med biljettbokningen finnas tydlig information om att överviktiga kan behöva två stolar.

– Sen beror det lite på hur man genomför kontrollen av vilka som ska klassas som överviktiga. Skulle det bli aktuellt för svenska flygbolag och det kommer in en anmälan kommer vi att utreda frågan ordentligt.