Nyheter

”25 islamistkrigare på väg till Europa”

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Beatrice Ask i möte med Europas justitieministrar

En grupp på 25 islamistkrigare tros vara på väg till Europa.

Enligt fransk underrättelsetjänst reser de nu från det krigshärjade gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan mot EU.

– De är tränade för strid, säger en underättelsekälla till AFP.

Den franska underättelsetjänsten säger att det är en amerikansk källa som kommit med de nya terroruppgifterna.

Totalt ska det vara 25 unga islamister, alla tränade för strid, som är på väg från det gränsområde mellan Afghanistan och Pakistan som utgör en bas för radikala islamistiska krafter.

Via Turkiet

Islamistkrigarna förväntas försöka ta sig in i Europa via Turkiet, skriver AFP.

Varningen kommer bara dagar efter att ett flertal länder i Europa, inklusive Sverige, förhöjt sina hotnivåer för terrorattacker.

Frankrike bad i går sina invånare att iaktta ”extrem försiktighet” när de rör sig utomlands och i tisdags greps tolv personer i en antiterrorist-räd.

De senaste dagarna har den franska polisen även gripit nio personer i södra Marseille och närliggande Avignon. Man har också publicerat namnet på en av de gripna: Fouad Sabour, en 45-årig man som polisen även tidigare misstänkt för samröre med militanta islamistiska grupper.

Ministrar i möte

Enligt flera europeiska säkerhetstjänster fruktar man att attackerna som planeras liknar de i Bombay 2008, när 166 personer dödades. Då slog Al-Qaida till på tio olika platser nästan samtidigt.

Frankrikes inrikesminister Brice Hortefeux sa i tisdags att ”alla västerländska länder är medvetna om att hotet är verkligt” och att han planerade ett möte i dag med flera av sina europeiska motparter.

Martin Valfridsson, pressekreterare hos Beatrice Ask, bekräftar att justitieministern och migrationsministern Tobias Billström befinner sig i Luxemburg för ett möte med Europas justitie- och inrikesministrar.

– De har flera möten per år och det här mötet är sedan länge inplanerat, säger Martin Valfridsson.

ANNONS

Hos Nike hittar du allt för träningen - nu upp till 50% rabatt på mängder av varor!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: