Stampade Beatrice till döds

I dag dömdes den 16-årige pojken för mord

16-åringen blev arg och tog ett strypgrepp på Beatrice. ”Det blev helt svart”, säger han.
16-åringen blev arg och tog ett strypgrepp på Beatrice. ”Det blev helt svart”, säger han.

16-åriga Beatrice Fredrixon stampades till döds i en skogsdunge.

I dag dömdes en 16-årig pojke för mordet.

– Jag är glad att han döms för mord men det är helt ofattbart att det inte blir mer än tre år. Vår familj har ju fått livstid, säger Beatrice pappa Gert Fredrixon till Aftonbladet.

”slängde ner henne” Beatrice, 16, mördades i en skogsdunge i Västerås. ”Han slängde ner henne på en sten, sedan stampade han på hennes hals”, säger hennes mamma Tina Fredrixon.
”slängde ner henne” Beatrice, 16, mördades i en skogsdunge i Västerås. ”Han slängde ner henne på en sten, sedan stampade han på hennes hals”, säger hennes mamma Tina Fredrixon.

Att den 16-årige pojken orsakade Beatrice död kvällen den 4 maj i Råbyskogen hade tingsrätten redan befunnit honom skyldig till.

Men i dag meddelades om 16-åringen skulle dömas för mord, dråp eller vållande till annans död och vilken påföljd han skulle få.

Klockan 11.00 kom domen.

16-åringen får 3 års sluten ungdomsvård för mord, olaga tvång och övergrepp i rättssak. Pojken ska också betala 210 000 kronor i skadestånd till Beatrice anhöriga.

Nyligen genomgick 16-åringen en rättpsykiatrisk undersökning.

Den visade att han inte var psykisk sjuk, något som gjorde det möjligt att döma honom till fängelse.

"Ofattbart"

Beatrice pappa Gert Fredrixon är besviken på domslutet.

– Jag är glad att han döms för mord men det är helt ofattbart att det inte blir mer än tre år, att han inte får maxstraffet på fyra år. Jag förstår inte hur tingsrätten resonerat. Vår familj har ju fått livstid, säger han.

I domen kan man läsa hur tingsrätten kommit fram till påföljden. De skriver där att de reducerat 16-åringens straff med ett år på grund av hans låga ålder och att villkorlig frigivning inte förekommer vid ungdomsstraff på samma sätt som det gör för vuxna, så straffet blir i egentligen längre för en ungdom menar de.

Ville inte göra abort

Det var den 4 maj som Beatrice försvann för att sedan hittas ihjälslagen vid ett stenblock i en skogsdunge i Västerås.

Hon hade på kvällen mött 16-åringen, en kille hon tidigare haft en relation med, för att prata.

16-åringen har själv sagt att han var arg på Beatrice för att hon var med barn men inte ville göra abort. Pojken, som är från Irak, säger att hans familj aldrig hade accepterat om han gjort en svensk flicka med barn utanför äktenskapet.

Han hade försökt allt – att muta, övertala och tjata – men Beatrice ville ändå inte avsluta graviditeten. När de möttes i skogsdungen bad han henne ännu en gång att göra abort men hon sa att hon inte visste hur hon ville göra.

Grovt våld

Enligt pojken själv blev han då så arg att han kastade och drog i Beatrice. Sen blev allt svart. När det "ljusnade" igen låg Beatrice blodig på marken.

Men tingsrätten menar att hans förklaring är osannolik. Obduktionsrapporten visade att flickan utsatts för flera slag och sparkar, mycket kraftigt våld mot hals, huvud och överkroppen.

”Liggande på marken har gärningsmannen sparkat/stampat/trampat henne i ansiktet (...), står det bland annat i obduktionsrapporten.

Efteråt lämnade 16-åringen Beatrice vid ett stenblock och flydde platsen. Han tog med sig Beatrice telefon och skickade ett sms till Beatrice pappa.

”Pappa, två killar är efter mig. De är somalier. Ena har en kniv i handen”, stod det, i ett försök att leda misstankarna åt annat håll.

Enorm saknad

Dagen efter gick han till skolan som vanligt men på eftermiddagen brast fasden och han anmälde sig till polisen. "Något hemskt har hänt", sa han på polisstationen.

Det visade sig sedan att Beatrice aldrig var gravid. Tingsrätten skriver i sin dom:

"Att en kvinna vägrar att tillmötesgå ett önskemål eller krav om abort försvarar inte på något sätt att man begår ett brott mot kvinnan".

För Beatrice familj är saknaden lika stark i dag som den var i maj.

Men hennes pappa säger att de vill göra något av sorgen och samtidigt förhindra att andra familjer råkar ut för samma vidriga verklighet de i dag lever i.

– Jag har startat en stipendiefond så att ett stipendium kan delas ut på årsdagen av Beatrice död till den som står upp mot ungdomsvåldet. På så sätt hoppas jag att Beatrice namn kan leva vidare, säger Gert Fredrixon.

Vill du skänka pengar till Beatrice Fredrixons stipendiefond?

Min förhoppning är att vi är den sista familj som ska behöva genomlida detta!

Om du, liksom vi, vill ställa upp i kampen mot detta oprovocerade ungdomsvåld så har en stipendiefond startats upp till Beatrices ära.

Ett stipendium kommer att delas ut till person/organisation/förening som på ett aktivt sätt verkat för att förebygga våld mot ungdomar.

Beatrices namn ska leva vidare och hon ska vara en symbol mot allt detta oprovocerade våld mot ungdomar. Ditt bidrag, litet som stort, välkomnas.

Bankgirokontot till Beatrice Fredrixons stipendiefond är 636-2875 (Swedbank).

Beatrices pappa Gert.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN