Nyheter

Tories öppnar för koalitionsregering

NYHETER

Kampen om brittiska Liberaldemokraternas gunst för att vinna makten ställdes i går på sin spets. Gordon Brown ökade Labours chanser genom att lova avgå, Tories kontrade med att bjuda in till regeringskoalition.

Konservativa Tories bjuder in Liberaldemokraterna i en formell regeringskoalition. Dessutom erbjuder Tories en folkomröstning om valsystemet. Tories säger att detta är deras sista bud i förhandlingarna.

Ett reformerat valsystem är ett av de krav Liberaldemokraterna ställer för att sätta sig i regering med Tories, och en av de svåraste frågorna partierna har att komma överens om.

Ett proportionellt valsystem, liknande det svenska, skulle gynna mindre partier som Liberaldemokraterna. Men motståndet mot ett proportionellt valsystem är starkt inom Tories, som vill ha kvar systemet med enmansvalkretsar.

Förhandlingarna mellan konservativa Tories och Liberaldemokraterna har varit framgångsrika, försäkrade båda parter.

Men under kvällen kom beskedet att de liberaldemokratiska parlamentsledamöterna krävde klargöranden på flera punkter, bland annat om reformering av valsystemet, skattesystemet och de offentliga utgifterna för utbildning.

Press från Labour

Det återstår att se om löftet om folkomröstning räcker för en överenskommelse. Liberaldemokraternas parlamentariker skulle ha ytterligare en sammankomst sent på måndagskvällen.

Trycket på förhandlingarna mellan Tories och Liberaldemokraterna var stort när det gällde att nå en lösning på regeringsfrågan. Finansmarknaden oroades över att börsen skulle falla om förhandlingarna drog ut på tiden. Den oron förverkligades inte, även om det främst tillskrevs stödpaketet till Grekland som tillkännagavs natten till måndagen.

Premiärminister Gordon Brown och Labourpartiet fick vänta i kulisserna, men på eftermiddagen tog han tillbaka initiativet. Brown tillkännagav att han tänker avgå som Labourledare i september.

Begärde samtal

Beskedet att den impopuläre premiärministern tänker avgå ställde förhandlingsläget mellan Liberaldemokraterna och Labour i ett nytt ljus.

Före valet antydde Nick Clegg att samarbete partierna emellan var omöjligt så länge Brown satt kvar som labourledare.

Gordon Brown sade att det finns en anledning till att landet stod utan ett parlament med en tydlig majoritet. Den anledningen är att inget parti och ingen ledare lyckats vinna hela folkets fulla stöd.

– Som partiledare måste jag se det som ett omdöme om mig, sade Brown.

Samtidigt berättade Brown att liberaldemokraternas ledare Nick Clegg begärt formella förhandlingar med Labourpartiet.

– Det är i landets intresse att det bildas en progressiv koalitionsregering, sade Brown.

TT

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter