Polisen storsatsar i jultrafiken

NYHETER

I morgon är en av de trafiktätaste dagarna

I morgon är en av årets värsta trafikdagar.

Vana förare blandas med mindre vana på snömoddiga, hala vägar med ett mål i sikte – hem till jul.

Nu storsatsar polisen med extra kontroller för att höja säkerheten.

Det finns några riktigt trafiktäta dagar varje år och tre av dem dyker upp i krokarna. En av dem är i morgon, den andra på annandagen och den tredje är dagen innan nyårsafton. Det är då folk ska ta sig till och från något viktigt, något de absolut inte vill missa.

– Det är dagar med mycket trafik och därmed många olyckor. Vana trafikanter och mindre vana ger sig ut samtidigt och många åker längre sträckor än de är vana vid. Nu är även väglaget extra svårt, säger Tomas Andersson, trafiksektionschef på Rikspolisstyrelsen.

Målet – att ingen ska dö

För att öka säkerheten kommer därför ett stort antal poliser att vara ute på vägarna. Främst på Europavägarna där polisen kommer att försöka hålla ned medelhastigheten.

–Men vi lägger våra resurser så att det ska finnas upptäcktsrisk både på stora och små vägar. Folk ska vara medvetna om att vi kan vara på plats var som helst. Både för att dämpa hastigheten och för att kontrollera nykterheten. Målet är att allmänheten inte ska dö i jultrafiken, säger Andersson.

Farten farlig

Han säger att det främsta skälet till olyckor är farten.

– För hög fart. Att man kör för fort för väglaget. Och om man då även ligger för nära bilen framför blir det än värre.

Tomas Andersson på RPS har även ett till tips till jultrafikanterna.

– När du stannar för att tanka eller fika passa på att sopa av baklyktorna. De glöms lätt bort och när man kör långa sträckor kan de lätt frysa igen och bli små hål.