Livstid för tortyrmord på hustrun

Foto: förblödde i sitt hem Mannen säger att han och hustrun hade sexlekar på kvällen och när han vaknade blödde hon kraftigt. ”Jag minns inte vad som ledde fram till det våldsamma blodflödet”, säger han.
NYHETER

Den 56-årige mannen dödade sin totalförlamade hustru genom sadistikst, tortyrlikande våld.

När ambulansmännen fann henne hade hon förblött efter flera timmars övergrepp.

I dag fastställde hovrätten mannens livstidsstraff.

Foto: stacks med kanyl Den rullstolsburna och svårt sjuka kvinnan hade ett 40-tal sticksår på kroppen från en kanyl polisen hittade i lägenheten.

Det var den 24 juli i år som den 56-årige mannen ringde polisen från ett litet samhälle utanför Varberg, och sa att hans ett år yngre hustru inte längre andades.

När ambulanspersonalen kom till platsen var mannen lugn. Han erbjöd sig till och med att sätta på kaffe. De tackade nej.

Polisen fattade snart misstankar mot den tidigare aldrig dömde maken. Han var täckt i blod och den enda personen på platsen.

"Täckt av blod"

Mannen själv har sagt att att han inte riktigt minns vad som hände den där kvällen eftersom han druckit. Han säger att han och hustrun, som var svårt sjuk i MS, utövade sexlekar på kvällen och sedan somnade han. När han vaknade blödde hustrun kraftigt.

– Mattan var täckt av blod. Jag klappade henne på kinden, hon var blek, säger mannen i förhör.

Men rättsläkarprotokollet visade en annan historia. Det berättade att kvinnan utsatts för tortyr. Att hon stuckits flera gånger med en kanyl – ett 40-tal sticksår hittades på hennes kropp. Hon fick bland annat stick i halsen och en lunga punkterades.

Grovt sadistiska inslag

56-åringen använde även andra redskap som kraftigt skadade hennes underkropp kraftigt. Till sist dog hon, av blodförlusten från sitt söndertrasade underliv.

Kvinnan, som var totalförlamad så när som i en arm, kunde inte försvara sig.

Tingsrätten ansåg att mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet och använt våld med grovt sadistiska inslag och hovrätten i Västra götaland håller med. De skriver i domslutet att mannen tillfogat hustrun skadorna under en lång tid, många timmar, och att likgiltighetsuppsåtet varit mycket högt.

"En gåta"

Mannen och kvinnan gifte sig 2007 men hade varit tillsammans i 15 år.

– Hans vänner och bekanta beskriver det här som en gåta. Han beskrivs som en lugn och sansad person som alltid skött om sin hustru, har mannens advokat Rolf Åsberg tidigare sagt.