Gbagbo avvisade presidenters krav

NYHETER

Arg folkmassa angrep FN-konvoj med machete

Tre statschefer anlände i dag till Elfenbenskusten för att framföra Västafrikas ultimatum till Laurent Gbagbo: avgå eller riskera ett militärt ingripande.

Men Gbagbo avfärdade kravet innan det ens hade framförts.

En arg folkmassa angrep senare en FN-konvoj i huvudstaden och en FN-soldat skadades av en machete.

Presidenterna från Benin, Sierra Leone och Kap Verde kom på uppdrag av den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas för att försöka övertala den trotsige Gbagbo, som biter sig fast vid makten trots att det mesta tyder på att han förlorade presidentvalet i november.

Gbagbos regering hade på förhand lovat att ta emot besökarna emot som "bröder och vänner" och lyssna till dem. Men kort före mötet meddelade regeringen att den inte tänkte tolerera någon inblandning utifrån.

Hela världen

De tre ledarna – Boni Yayi, Ernest Bai Koroma och Pedro Pires – vill att Gbagbo lämnar över till rivalen Alassane Ouattara, som FN anser vann valet. Bakom kravet på Gbagbos avgång står i princip hela världen.

Afrikanska unionen, AU, har utsett Kenyas premiärminister Raila Odinga till sitt ombud i krisen. Det bådar inte gott för Gbagbo; Odinga var den första ledaren i Afrika att förespråka en militär insats mot honom.

Från Abidjan rapporterades att det massmöte som unga Gbagbo-anhängare skulle hålla under onsdagen i huvudstaden har skjutits upp, enligt en Gbagbo-medarbetare för att "ge diplomatin en chans".

FN-soldat attackerades

En arg folkmassa angrep senare en FN-konvoj i Abidjan. En FN-soldat skadades efter ett angrepp med en machete.

Laurent Gbagbo hotar att avbryta diplomatiska kontakter med alla länder som erkänner rivalen Ouattaras nominerade diplomater.

– Regeringen vill göra känt att den, i ljuset av sådana beslut, tar sig rätten att avsluta deras diplomaters uppdrag i Elfenbenskusten, sade en talesman för regeringen i ett uttalande i statstelevisionen.

Demokrati

EU och USA har infört sanktioner mot Gbagbo och personer i hans närhet. Världsbanken och den regionala Västafrikanska centralbanken har fryst hans tillgångar.

För omvärlden står mer än Elfenbenskustens framtid på spel. Ett 20-tal nationella val hålls i Afrika under 2011 och världsdelens stabilitet hänger på att demokratiska processer fungerar. USA:s president Barack Obama har uppmanat ungdomar i Afrika att hjälpa demokratin att få fäste och kritiserat forna ledare som så ofta bara har klamrat sig fast vid makten.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har uppemot 20 000 ivorianer flytt från Elfenbenskusten av fruktan för inbördeskrig efter landets kontroversiella presidentval.

TT AFP