Nyheter

Bombhot i centrala Göteborg

Av: 

Linda Hjertén

Erik Olsson

NYHETER

Säpo inkopplat

Ett bombhot har riktats mot centrala Göteborg.

Hotet gäller morgondagen men är mycket vagt och berättar varken när eller var den eventuella bomben i så fall skulle smälla.

– Det gör ju inte vårt jobb lättare, säger polismästare Carina Persson.

Polisen arbetar just nu mycket intensivt – och i samarbete med Säpo – för att försöka få en tydligare bild av uppgifterna om den eventuella händelsen. Den sammantagna bedömningen är att man inte med säkerhet kan utesluta att det ligger allvar bakom hotet.

– Vi fick in underrättelser i början av veckan om att någon skulle smälla en bomb. Det var inte personen själv som hörde av sig utan vi fick det på andra vägar. Vi är i en situation där vi inte kan utesluta verkställighet, säger polismästaren Carina Persson som har utsetts till kommenderingschef.

”Källan trovärdig”

Men polisen anser att det handlar om allt för knapphändiga uppgifter för att i nuläget motivera en större avspärrning i centrum, och då framför allt kring Nordstan, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Vi bedömer källan som trovärdig men har inte kunnat bekräfta om hotet är verkligt. Vi har heller inte fått någon speciell plats eller speciell tid vilket inte gör vårt jobb lättare, säger Carina Persson.

"Kan skapa oro"

En anmälan om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse är upprättad. Om man under kvällen inte helt kan avfärda hotet kommer det att finnas en utökad polisresurs, såväl civilklädd som uniformerad, i centrala Göteborg under morgondagen.

Om att polisen valt att gå ut med uppgifterna, trots att de inte är bekräftade, säger Carina Persson:

– Vi är medvetna om att det alltid skapar stor oro när vi har så pass knapphändig information, men vi tycker ändå att det är viktigt att gå ut med de uppgifter vi har, vi tycker det är bättre att vara ärliga. Och vi hoppas att folk ska bli lugnade av att se den polisiära närvaron.

Polisen har inte kunnat koppla hotet till någon just nu pågående händelse i Göteborg. I dag startade till exempel en rättegång i Göteborg tingsrätt mot två män som misstänks för stämpling till terroristbrott men polisens utredning har hittills visat att det inte har något med bombhotet att göra.

På Nordstan höjde man beredskapen på fredagskvällen som en följd av bombhotet.

– Vi har ett bemannat vaktcenter dygnet runt. Där har man nu en höjd beredskap och ska vara observanta på händelser som avviker från det vanliga, säger Anders Larsson, marknadsdirektör i Nordstan och berättar att man även tagit in ett par extra vakter.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Vet du mer om bombhotet?
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter