Nyheter

Ingen utredning mot Arkelsten

Av: 

Camilla Sundell

Anders Munck

Överåklagare Gunnar Stetler: Det blir ingen förundersökning mot Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten.
Överåklagare Gunnar Stetler: Det blir ingen förundersökning mot Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten.

NYHETER

Det blir ingen förundersökning mot Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten. Det beskedet gav överåklagare Gunnar Stetler vid riksenheten mot korruption i dag.

– Resorna har varit sakligt motiverade, säger Gunnar Stetler.

Sofia Arkelsten.

Gunnar Stetler har granskat uppgifterna om att Arkelsten bland annat låtit sig bjudas på flera resor, efter avslöjanden i media förra veckan. Misstankarna gällde om hon begått mutbrott.

Men varken när det gäller de tre resor som Arkelsten bjudits på eller den vätgasbil hon lånat bedömer Stetler att det kan vara fråga om mutbrott.

"Korrekt med tråkig"

– Riksdagsmäns resor har varit uppe för diskussion tidigare. Det är klarlagt att andra kan bjuda riksdagsmän på resor, men resan måste vara sakligt motiverad och den bör inte inneha allt för mycket nöjesinslag. Lite vårdslöst skulle jag vilja säga att resan ska vara korrekt men tråkig, säger Gunnar Stetler.

När det gäller bilen som Arkelsten lånade anser Stetler att hon inte haft den länge nog för att den ska vara en muta.

– Gränsen för vad som är tillbörligt och otillbörligt är inte flytande men inte helt klar. Bilen skulle kunna vara ett mutbrott. Någonstans går gränsen mellan att pröva på och utnyttja saker. Min uppfattning är att hon har prövat vätgasbilen men inte i sådan omfattning att den utgör en otillbörlig belöning, säger han.

Shell bjöd på en av resorna

De bjudresor som hittills har framkommit är dels en studieresa till ett kärnkraftverk i Finland 2007 samt två studieresor under 2008. Den ena arrangerades av RFSU med destination Tanzania, den andra anordnades av Shell och gick till den lilla franska staden Pau.

Arkelsten hävdar enligt TT att hon gjort resorna i sitt uppdrag som riksdagsledamot. Hon vill inte låta sig intervjuas med anledning av åklagarens beslut. I stället skickade hon ett uttalande via sin pressekreterare:

"Det är bra att åklagaren fattat ett beslut och jag välkomnar att vi gör en likartad bedömning. Jag har tidigare beklagat att det uppfattats som att jag påverkats på ett otillbörligt sätt."

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

15.00: Aftonbladet rapporterar direkt

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter