Nyheter

Tolgfors tog beskedet med bestörtning

NYHETER

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) säger att det var med stor sorg och bestörtning som han tog emot beskedet om att svensk personal dödats och skadats och att dessutom en afghansk medarbetare dödats.

– Tankarna går till dem som har drabbats och deras anhöriga. Mina tankar går också till deras kamrater i Mazar-i-Sharif. Jag vill understryka hur viktigt det är att vi står bakom det svenska förbandet i sådana här utsatta tider, säger Tolgfors till TT.

Välkomnar utredning

Sten Tolgfors pekar på att information kring det inträffade fortfarande är mycket knapphändig.

– Det är bra att Försvarsmakten har en undersökningskommission på väg för att utreda den här händelsen.

Försvarsministern vill inte uttala sig om det som hänt kommer att leda till att den svenska insatsen i Afghanistan ifrågasätts. Men han säger att det finns ett brett stöd för den.

– Det är sex partier i riksdagen som står bakom insatsen på den nivån som den ligger på. Jag tror också att den debatt som vi haft det senaste halvåret har bidragit till att förklara insatsen för svenska folket. Den är välkänd på ett annat sätt nu än vad den var bara för ett drygt halvår sedan, säger Sten Tolgfors.

Vänsterpartiet: "Oerhört tragiskt"

Vänsterpartiet är det enda riksdagsparti som motsatt sig den svenska insatsen i Afghanistan. Partiledaren Lars Ohly säger att söndagens dödsfall är oerhört tragiska.

– Men vi tar inte de som intäkt för våra krav på att Sverige ska lämna Afghanistan. Vi har varit med tidigare och kommer säkert vara med i framtiden om att fatta beslut om internationella insatser som kan medföra fara, säger han.

– Däremot menar jag att säkerhetsproblemen i Afghanistan blivit värre och att den militära insatsen inte har förmått att lösa dem. Säkerheten är hotad även i de norra delarna av landet vilket inte var fallet för ett par år sedan.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter