FN-chefen kräver att Gazablockaden hävs

Men USA:s vicepresident försvarar Israel rätt att agera militärt

Ban Ki-Moon kräver att Israel omedelbart lyfter blockaden av Gaza.

Enligt FN-chefen är blockaden orsaken till dödsdramat ute till havs i måndags.

– Blockaden är kontraproduktiv, ohållbar och orättfärdig, sa Ban Ki-Moon i går.

Men USA:s vicepresident försvarar Israels bordning av fartygen.

Generalsekreteraren kräver att de israeliska myndigheterna lämnar en redogörelse av räden mot de sex fartygen som försökte bryta blockaden mot Gaza för att leverera 10 000 ton förnödenheter.

– Allt måste göras för att förhindra en liknande händelse. Alla inblandade måste agera utifrån en känsla av omsorg och ansvar och i enlighet med folkrätten. sa Ban Ki-Moon i går.

Sätter press på säkerhetsrådet

Arabstaterna kommer också sätta press på FN:s säkerhetsråd och be rådet att kräva ett slut på Israels blockad av Gaza.

– Arabförbundet kommer att vända sig till säkerhetsrådet och kräva att blockaden lyfts i Gaza, sa Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa efter att ministrarna mötts för att diskutera Israels attack mot Gazakonvojen.

Biden försvarar

USA:s vicepresident Joe Biden försvarar Israels rätt att borda fartygen som var på väg till Gaza för att förhindra vapensmuggling.

– Israel har en obetingad rätt att få ta hand om sina säkerhetsintressen, säger Biden i en intervju med tv-stationen PBS på onsdagen.

Medan en rad andra länder fördömt Israels bordning av fartygen på internationellt vatten i måndags har USA varit försiktigt i sina uttalanden. Man har nöjt sig med att kräva en granskning av händelsen och beklagat att människor dödats.

"Legitimt för Israel"

Israel har lovat stoppa alla fartyg på väg till Gaza och Biden anser att det kan försvaras, eftersom det är nödvändigt för att förhindra att vapen smugglas till Hamas.

– Det är legitimt för Israel. Vi vet inte vad som fanns ombord på detta fartyg, framhöll Biden.

Biden anser samtidigt att det är viktigt att försöka pressa Israel att tillåta att byggmaterial och andra varor att föras in i Gaza, rapporterar Reuters.

Publisert: