Littorin talar ut

Av: Erik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:

”I det läget gjorde jag vad jag kunde för att stoppa publiceringen”

”Orkade inte mer” Sven Otto Littorin bryter nu tystnaden efter en vecka och talar ut i en stor intervju med Dagens Nyheter. Han vill inte berätta var han befinner sig, men besvarar frågorna som
”Orkade inte mer” Sven Otto Littorin bryter nu tystnaden efter en vecka och talar ut i en stor intervju med Dagens Nyheter. Han vill inte berätta var han befinner sig, men besvarar frågorna som

Nu talar Sven Otto Littorin ut om det påstådda sexköpet.

I en stor intervju i Dagens Nyheter berättar han detaljerna kring det plötsliga avhoppet under Almedalsveckan.

Och förklarar varför han inte berättade hela bakgrunden till sin avgång.

När före detta arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin bryter tystnaden efter en vecka gör han det i en skriftlig intervju med Dagens Nyheter. Tidningens reporter får inte träffa honom personligen.

Han vill inte heller berätta var han befinner sig utan uppger att han är bland vänner och ”läker sakta ihop”.

I tur och ordning svarar Littorin på de frågor som hopat sig efter hans oväntade avhopp.

”Ord skulle stå mot ord”

Framför allt pressar Dagens Nyheter honom på varför han inte uppgav alla skäl till avgången och varför han använde omtanke om sina barn som viktigaste orsak.

– Jag orkade inte mer. Trycket mot mig och min familj har länge varit starkt på grund av vårdnadstvisten. När Aftonbladet konfronterade mig med uppgiften att jag skulle ha köpt sex förstod jag vilken uppmärksamhet en sådan anklagelse skulle skapa och att jag inte skulle kunna värja mig mot den. Ord skulle stå mot ord. I det läget gjorde jag vad jag kunde för att publiceringen inte skulle ske, säger Sven Otto Littorin till Dagens Nyheter.

Nekar till sexköp

Han säger sig också, i efterhand, förstå de som känner sig lurade av hans tal på presskonferensen och att han gjorde som han gjorde för att bespara sina anhöriga obehag men konstaterar i nästa mening att han misslyckades med den strategin.

Sven Otto Littorin vidhåller i intervjun att han inte köpt sex. Något han tidigare även meddelat genom sin advokat.

När han får frågan om han haft kontakt med kvinnan som talat med Aftonbladet säger Littorin att han inte vet eftersom han inte känner till hennes identitet.

Littorin säger till Dagens Nyheter att han inte kan av-göra om hon misstagit sig eller ljugit om sexköpet.

Önskar bli lämnad i fred

Den 30-åriga kvinnan som intervjuats i Aftonbladet har valt att vara anonym men har sedan Littorin förnekat uppgifterna vidhållit sin version om det påstådda sexköpet 2006.

På en rak fråga från Dagens Nyheters reporter om han köpt sex svarar Sven Otto Littorin nej.

Han får frågan vad han menade när han på presskonferensen sa att han ”inte varit någon Snövit” och gjort saker som han skäms för. Littorin svarar då att alla inte behöver veta det och att han önskar att bli lämnad i fred.

Vid flera tillfällen i intervjun med Dagens Nyheter säger Littorin att han inte längre är en offentlig person och menar därför att han inte behöver vara tillgänglig för medias frågor kring hans plötsliga avgång.

Han säger sig vidare inte tro att hans avgång har skadat Moderaterna som parti och säger sig fått stöd och sympati från kollegor och medarbetare.

Ville skydda barnen

Littorin understryker i intervjun med Dagens Nyheter att formuleringarna vid presskonferensen i Visby helt var hans egna och att han inte lämnade något utrymme för diskussion när han meddelade statsministern att han ville avgå.

Han får också frågan varför han nämnde sina barn vid namn på presskonferensen. Dagens Nyheters reporter menar att därmed själv bidrog till publiciteten om dem.

– Jag skulle aldrig, aldrig utnyttja mina barn på det sättet. Jag trodde att min avgång skulle bespara dem obehag. Allt jag gjorde handlade i grund och botten om att skydda dem från mer obehagligheter, säger han till Dagens Nyheter.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN