Besöker Rinkeby efter kravallerna

Publicerad:
Uppdaterad:

Med anledning av oroligheterna i Rinkeby besöker utbildningsminister Jan Björklund och integrationsminister Nyamko Sabuni Rinkeby vid lunchtid i dag. Där ska de bland andra träffa Rinkebyskolans rektor Börje Ehrstrand.

Integrationsminister Nyamko Sabuni och utbildningsminister Jan Björklund.
Integrationsminister Nyamko Sabuni och utbildningsminister Jan Björklund.

Intill skolan ligger Rinkebyakademien, den fristående byggnad som brann i natt. Av dess takparti finns nu endast spretande kolsvarta balkar kvar. Intill ligger förvridna, korrugerade takplåtar i stora högar. Det är avspärrat runt byggnaden och några polisbilar står parkerade i närheten. En och annan nyfiken stannar till medan förödelsen dokumenteras av fotografer, rapporterar TT:s reporter på plats.

Oroligheter som de i Rinkeby är tecken på ett samhälle som inte fungerar bra för alla människor, anser statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Han hoppas att föräldrar, frivilligorganisationer och andra vuxna nu ska kunna hjälpas åt att prata med ungdomarna där och kunna dämpa oron.

– Konsekvenserna riskerar att bli mycket allvarliga och även gå ut över människor som bor i Rinkeby, säger han.

Han menar att stor omflyttning i ett område i sig kan skapa spänningar. Till det kommer ett utanförskap, kopplat till arbetslöshet och känslan av liten makt över det egna livet. Motåtgärderna är enligt Reinfeldt bland annat satsningar på skola, meningsfull fritid, vuxna som har auktoritet att påverka och ta hand om sina barn och naturligtvis även insatser av rättsväsendet.

TT

Publicerad: