Kylan kräver offer över hela Europa

avVictor Stenquist

Minst 60 personer ska ha dött av köld

Foto: AP
En hemlös sover i Strasbourg.

Vädret i Europa orsakar stora problem.

I norr har 60 personer ha dött av kyla och i söder rapporteras om allvarliga översvämningar.

Foto: AP
Pamplona i norra Spanien.

Det kalla vädret de senaste dagarna har orsakat minst 60 människors död enligt en sammanställning som nyhetsbyrån AFP har gjort. Dödsfall rapporteras bland annat i Polen, Litauen, Ryssland, Slovakien och Tjeckien enligt TT, och bara i Polen dog tolv personer bara under natten mot fredag. Där arbetar myndigheterna med att ge de hemlösa skydd och polacker uppmanas att rapportera in om man sett någon hemlös på gatan.

Uteliggare drabbas

Av de många dödsfallen uppges nämligen de flesta vara uteliggare och missbrukare som inte kunnat skydda sig när den oväntade extremkylan slagit till.

Även i länder som Tyskland och England rapporteras personer ha avlidit till följd av kylan. I Cumbria i norra England ska ett äldre par ha avlidit, enligt brittiska myndigheter.

Infrastrukturen i Europa drabbas också hårt och problem har uppstått för både flyg, tåg och vägar.

Vinterdäckskrav

I Tyskland råder från och med lördag plikt på användande av vinterdäck samtidigt som vinterdäcken är på väg att ta slut, enligt TT. Den som trots förbudet kör med sommardäck riskerar 80 euros böter.

Det är inte bara i Sverige som tågtrafiken lidit av vädret. I stora delar av kontinenten har isiga spår lett till stora förseningar, enligt AP.

Höga vattennivåer

I Venedig är det däremot höga vattenmängder som orsakar varningar. När vattennivåerna stigit flera decimeter ljöd varningssirener i staden.

Balkanländerna Bosnien, Serbien och Montenegro har också drabbats av höga vattennivåer då floden Drina nått sina högsta nivåer på 104 år. Hundratals människor har fått fly sina hem och i Montenegro har vattenflöden svept med hela byar.

Även Albanien har drabbats hårt och tusentals människor och boskapsdjur har fått fly från den nordvästra delen av landet.