”Bildt har satt på sig en för stor kostym”

Amerikansk ambassadrapport sågar utrikesminister Carl Bildt

”Carl Bildt har bristande politisk förmåga, och hans kostym är för stor jämfört med hans makt”

Det omdömet fäller den amerikanska ambassadören om den svenska utrikesministern.

Uppgifterna kommer från de nya Wikileaks-dokument som SVT:s Dokument Inifrån läst.

I de Wikileaks-dokument som började släppas för en vecka sen avslöjas de amerikanska diplomaternas omdömen om världens ledare.

Bland annat beskrivs den franske presidenten Nicolas Sarkozy som en kejsare utan kläder och Rysslands premiärministern Vladimir Putin beskrivs som en alfahanne.

Allt annat än smickrande

Nu kommer uppgifter fram om hur den svenske utrikesministern Carl Bildt beskrivs i amerikanska diplomatrapporter som skickats hem till Washington. Och beskrivningen är allt annat än smickrande.

Carl Bildt får visserligen höra att han är ”respekterad, har stor kunskap om omvärlden och har ett imponerande kontaktnät”. Men Bildt har också "bristande politisk kompetens (limited political skills) och ”han tar på sig en för stor kostym jämfört med den makt han har”, står det i dokumenten som SVT:s Dokument Inifrån läst. På ren engelska skriver man att Bildt är en "medium size dog with big dog attitude".

Bush skulle smickra Bildt

För att göra den svenske utrikesministern nöjd och komma honom nära bör man ”spela på Bildts begär att verka på en hög nivå”.

Inför ett besök i USA fick den förre amerikanska presidenten George Bush rådet att smickra Bildt genom att låtsas vara imponerad av den svenske utrikesministerns gärningar internationellt.

Publisert: