Taktiken: Skandaler

avStaffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

S-toppen Urban Ahlin sågar sitt parti – och avslöjar hur S ville fälla alliansen

1 av 3 | Foto: Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
nej sägare ”Moderaterna har ett program. Allt vi gör är att säga nej. Vi har inga tankesmedjor som tar fram idéer, inget alternativt program, ska Socialdemokraternas Urban Ahlin ha sagt på den amerikanska ambassaden.

Urban Ahlin (S) sågar sitt eget partis politik.

Och säger till amerikanska diplomater att taktiken är att sänka den borgerliga regeringen med skandaler.

Det står i hemligstämplade amerikanska dokument som Aftonbladet tagit del av.

I onsdags avslöjade Aftonbladet att Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, enligt rapporter bett den amerikanska ambassaden om PR-hjälp för att vinna opinionen för Sveriges insats i Afghanistan.

Urban Ahlin förnekade att han skulle ha begärt stöd och antydde att uppgifterna kunde vara påhittade av amerikanska diplomater för att få ambassaden i Stockholm att framstå i bättre dager mot Washington.

Tvivlade på S-vinst

Aftonbladet har nu granskat ytterligare dokument från den amerikanska ambassaden, läckta av Wikileaks, som ställer frågetecken kring två andra besök Urban Ahlin gjort.

Den 14 november 2007 bekände han öppet för den amerikanska ambassaden att han tvivlade på Socialdemokraternas möjligheter att vinna valet, trots att partiet då hade ett kraftigt försprång i opinionsundersökningarna.

– Vi har gått upp nu, men valet 2010 är långt bort. Och vi ligger efter i alla stora städer: Stockholm, Malmö och Göteborg, sa han till ambassaden.

”Ingen debatt här”

Ahlin berättade att Socialdemokraterna förlorar kriget om idéerna.

– Det är ingen debatt här, sa han. Regeringen bara fattar beslut som de sedan verkställer.

– Moderaterna har ett program. Allt vi gör är att säga nej. Vi har inga tankesmedjor som tar fram idéer, inget alternativt program.

Besöket kom efter ett tungt år för regeringen Reinfeldt, fyllt av skandaler kring ministrar. Urban Ahlin berättade enligt den amerikanska rapporten också om de rödgrönas taktik för att vinna valet 2010: att besegra regeringen med skandaler.

Dokumentet skickades till amerikanska UD i Washington nio dagar senare. Uppgifterna ansågs känsliga och ambassadör Michael Wood stämplade dokumentet som ”konfidentiellt”.

I oktober 2008 besökte Ahlin åter ambassaden. Då uppgav han, enligt rapporten, att han var nervös över att Socialdemokraterna skulle säga nej när riksdagen senare samma år skulle rösta om att öka antalet svenska soldater i Afghanistan.

Intern konflikt

Mycket kommer att hänga på Lena Hjelm-Wallén (S), tidigare toppolitiker som blivit ordförande för hjälporganisationen Svenska Afghanistankommittén, uppgav Ahlin. Så länge hon är för insatsen så kommer det att vara ”hjälpfullt” för de Socialdemokrater som stödjer insatsen.

– Hon är den starkaste vän och allierade vi kunde ha när det gäller frågan om att fortsätta att vara i Afghanistan.

Ahlin uppgav också att konflikten mellan Socialdemokraternas höger- och vänsterfalanger hettat till, bland annat när det gällde

Afghanistan, arbetsrätten, Lissabonfördraget och samarbetet med Vänsterpartiet.

– Nu när vi är i opposition är självklart allt regeringen gör fel. Om vi själva regerat skulle vi klart och tydligt ha stött en ökning av trupperna i Afghanistan.

Personliga motiv?

Den amerikanska ambassaden frågade också varför den svenska regeringen föreföll vara emot EU-sanktioner mot Iran. Ahlin spekulerade då i att utrikesminister Carl Bildt kunde ha personliga motiv. Genom att agera som medlare med Iran skulle hans chanser att bli EU:s utrikesminister öka.

Aftonbladet har vid upprepade tillfällen och genom flera kanaler sökt Urban Ahlin för en kommentar, dock utan resultat.

Källhänvisning: Dokument 131288, 174352. cablegate.wikileaks.org.

S-doldis som hamnat i blåsväder

Urban Ahlin, 46, är S-doldisen hela Sverige plötsligt talar om – och han svänger som en flöjel i hetluften från Wikileaks.

S-riksdagsledamot och partiets utrikespolitiske talesperson utåt är Urban Ahlin, 46, föga känd – men internt är han en av Socialdemokratins tyngsta och mest inflytelserika personer.

l samband med Aftonbladets utdrag ur Wikileaks-dokumenten i veckan har hans namn förekommit i flera graverande sammanhang.

I onsdags avslöjade Aftonbladet att S-toppen vädjat om amerikansk pr-hjälp för att vända den svenska opinionen i Afghanistanfrågan.

Så har han svängt om Wikileaks

Ahlin förnekade uppgifterna bestämt – och kallade medier som rapporterade om Wikileaks för ”pinsamma”.

I torsdags, svängde Ahlin helt. När Svenska Dagbladet avslöjade att Sverige ljugit om det nära samarbetet med Nato tog Ahlin plötsligt Wikileaks uppgifter på allvar – och krävde svar från regeringen.

Aftonbladet och Wikileaks avslöjanden har lett till stormvindar i den svenska politikens högsta skikt. Den socialdemokratiske toppmannen Urban Ahlin pekades ut i hemliga dokument redan i onsdags – som den som vädjat om pr-stöd från USA för fler svenska soldater i Afghanistan. I dag kan Aftonbladet avslöja hur Ahlin delgav USA socialdemokraternas hemliga valstrategi: att dränka alliansen i skandaler.

Publicerad: