Nyheter

Varning för trafikkaos i södra delen av landet

Av: 

Olof Jönsson

NYHETER

Snöovädret rör sig långsamt upp över landet med trafikkaos som följd.

Dessutom väntas minusgrader följa efter dagar av tö och det finns risk för blixthalka i delar av landet.

– Det krävs inte så mycket för att det ska bli stopp på vägarna, säger Thomas Andersson på Vägverket.

Klicka på bilden för större version Så blir vädret under sportlovet – där du befinner dig.

Stormen Xynthia som krävt minst 53 människoliv nere i Europa har nått Sverige. Resterna av stormen rör sig nu långsamt upp över Småland och Östergötland mot Stockholm med flera olyckor som följd.

Dubbelt farligt

Meteorologen Johan Groth säger till Aftonbladet att trafikläget är dubbelt farligt för tillfället. Först kommer snö och regn att ställa till svårigheter och därefter drar kall luft in med risk för minusgrader.

– Snömodden ställer till problem men jag misstänker att det är mycket blött på sina ställen och då kan det bli ännu större problem när det fryser på.

Risken är som störst söderut i landet när vattnet fryser på de svarta vägarna.

– Längs ostkusten har vi ett besvärligt läge med mycket snö. Men längre söderut blir det klassiskt olycksväder där man inte ser så tydligt att det är halt. Där måste man passa sig och hålla ett öga på termometern i bilen.

Trafikkaos

Vädret har redan bidragit till flera avåkningar på morgonen och SMHI spår att svårigheterna kommer att fortsätta. En klass ett-varning har utfärdats för stora delar av Götaland och Svealand.

Enligt Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket, är situationen svår i stora delar av Småland, även på de större vägarna som till exempel Europavägarna.

– Det är besvärligt väglag nu på hela vägnätet. Det måste man räkna med och anpassa körningen till väglaget och kanske inte göra de här onödiga omkörningarna.

Kan bli köer

Intensivt snöfall och flera avåkningar medför just nu stora störningar för trafiken i Östergötlands, Kronobergs och Jönköpings län. Nederbördsområdet rör sig åt nordost och senare idag finns risk för trafikproblem även i Mälardalen och Stockholmsområdet.

Ännu är inga allvarligare olyckor inrapporterade men enligt Vägverket är trafikläget akut i Östergötlands, Kronobergs och Jönköpings län. Thomas Andersson säger att där är framkomligheten bitvis mycket dålig.

– Om en bil åker av eller stannar kan det innebära att det blir köbildning även om det inte är någon stor olycka.

Fakta: Varningarna

Varning klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Varning klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Varning klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Källa: smhi.se

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och Företag
Publisert: