DN: MP-ledamot anklagas för tio års trakasserier – tar timeout

avJonathan Jeppsson, Niklas Eriksson

NYHETER

Riksdagsledamoten ska i tio års tid ha anklagats för trakasserier och sexuella närmanden – trots larmen har Miljöpartiet inte agerat, uppger DN.

Språkröret Gustav Fridolin säger till Aftonbladet att han känt till uppgifterna sen förra veckan.

– Utredningen kommer att visa hur partiet kommer att agera, säger han.

Nu tar riksdagsledamoten timeout.

Foto: LOTTE FERNVALL

Ett tjugotal miljöpartister har vittnat för Dagens Nyheter om riksdagsledamotens beteende. Samma uppgifter ska enligt tidningens källor ha nått partiets ledning.

Men enligt DN har MP inte agerats på larmen.

I stället har mannen klättrat inom partiet – ända till riksdagen.

– Det har varit känt för personer i ledande positioner inom partiet i minst tio år. Att man skulle akta sig för den här riksdagsledamoten var bland det första jag fick höra när jag började engagera mig i partiet, säger en Miljöpartist till DN.

Enligt tidningens uppgifter ska riksdagsledamoten ”ha för vana” att ge intima komplimanger och säga saker som fått kvinnor att känna sig obekväma.

Utöver den typen av trakasserier ska mannen också ha anklagats för ett allvarligt övergrepp mot ett spädbarn. Enligt de uppgifter som DN tagit del av ska även den händelsen ha varit känd inom MP.

Mannens beteende ska enligt DN nu utredas av MP:s riksorganisations krisgrupp efter att ett tiotal nya larm om hur mannen agerat lämnats i samband med #Metoo.

Han ska fortfarande vara i tjänst trots utredningen mot honom, säger Amanda Lind, Miljöpartiets partisekreterare, till DN.

Den utpekade riksdagsledamoten har avböjt att kommentera DN:s uppgifter, enligt tidningen, och säger sig inte vara medveten om anklagelserna.

Gustav Fridolin, språkrör och utbildningsminister, säger till Aftonbladet att han informerats om ärendet.

– Jag informerades i förra veckan att det hade kommit in den typen av uppgifter och anklagelser. Givetvis har man dragit igång en utredning, precis som man ska göra, säger han.

Vad händer nu med den här riksdagsledamoten?

– Jag vet att riksdagsgruppens gruppledare talat med honom om att utredning pågår. Utredningen kommer att visa hur partiet kommer att agera.

Fridolin säger att han inte vet om andra i MP:s ledning känt till uppgifterna om riksdagsledamoten sedan tidigare:

– Det vet inte jag, och det hoppas jag är en sak som man kommer att kunna se i utredningen. Om det är så att det pekar på att vi behöver stärka våra rutiner.

MP:s partisekreterare Amanda Lind uppgav i ett pressmeddelande på måndagskvällen att den utpekade riksdagsledamoten nu tar timeout.

– Vi ser naturligtvis oerhört allvarligt på anklagelserna. För drygt en vecka sedan startade vi en utredning om ett flertal händelser som kommit till vår kännedom. Vi kommer nu att arbeta både grundligt och skyndsamt. Vi kommer inte att lämna några anklagelser outredda. Vi har uppmanat den utpekade riksdagsledamoten att genast ta timeout från sitt uppdrag, vilket han har accepterat, säger Amanda Lind i pressmeddelandet.

Vad är sexuella trakasserier? 02:05
ARTIKELN HANDLAR OM