Per-Anders om kalendern på Ica: ”Direkt olämpligt”

avMiriam Bratt

NYHETER

En kalender för hela familjen fick Per-Anders Solar att höja på ögonbrynen. Han tyckte att produktens framsida var könsstereotyp och undrar nu varför Ica säljer produkten.

– Jag tycker man borde ta bort den där från sortimentet, säger han.

1 av 3

När Per-Anders Solar var i Luleå och skulle handla några saker på Ica Kvantum var det något som fångade hans intresse – en kalender där det stod ”Familjens kom-ihåg”.

Framsidan visade hur det fanns kolumner för varje familjemedlem och det var även exempel på ifyllda aktiviteter och namn.

Foto: Per-Anders Solars Instagram

– Jag läste på den här typiska veckan för en typisk familj, som jag antar att det ska föreställa, och det jag reagerade på var ju det här att kvinnan skulle tvätta kläder och mannen skulle dricka öl med sin kompis, säger Per-Anders och fortsätter:

– Som grädde på moset så när lillasystern hade uppmärksammat internationella kvinnodagen och tog upp lite mer plats än hennes egna kolumn fick hon bannor av brorsan.

”Man ska inte bagatellisera”

Per-Anders kände att han var tvungen att göra något åt denna, enligt honom otidsenliga, produkt så han hörde av sig till Icas huvudkontor. Där fick han höra att de individuella butikerna avgör vad som ska finnas i sortimentet och att han därför måste kontakta den enskilda butiken. Det gjorde han.

– Jag skrev att jag tycker att det är direkt olämpligt och inte ligger i tiden. Jag tycker man borde ta bort den där från sortimentet. Så jag frågade helt enkelt vad de tänkte göra åt saken.

Det har gått snart tre veckor sedan Per-Anders skickade mejlet och nu hoppas han få svar på sina frågor.

– Jag tycker inte man ska bagatellisera sådana saker, avslutar han.

Ica Kvantum svarar

Daniel Andersson från Ica Kvantum i Luleå tar inte åt sig av Per-Anders kritik.

– Uppenbarligen har den varit omtyckt av våra kunder då den i dag är slutsåld i vår butik. Vi säljer en mängd varor i butiken och om man vill så kan man säkert bli kränkt av en rad olika produkter i vår butik, skriver han i ett mejl till Aftonbladet där han även menar att:

– Det finns säkert en del människor som blir kränkta av att snön är vit också.

ARTIKELN HANDLAR OM