Bokmässan

Nya Tider portas från Bokmässan

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Bokmässan har bestämt att inte låta högerextrema tidningen Nya Tider ställa ut nästa år.

I ett pressmeddelande skriver mässan att Nya Tiders medverkan på Bokmässan har inneburit att mässans innehåll hamnat i skuggan.

Nya Tiders chefredaktör tror att de kommer försöka synas under mässan ändå.

– Vi hade ju de här stora tv-skyltarna i år, så det är möjligt att vi gör något nästa år också, säger Vávra Suk.

Bokmässan i Göteborg meddelar att högerextrema tidningen Nya Tider, vars närvaro väckt stor uppståndelse under de senaste åren, inte kommer att få delta i nästa års mässa.

”Genom en samlad bedömning har Bokmässan kommit fram till att Nya Tider nekas att ställa ut 2018. Deras deltagande och den uppmärksamhet detta har fått har tagit för mycket fokus från Bokmässans huvuduppgift” skriver Bokmässan i ett pressmeddelande.

Mässan bojkottades

Över 150 författare bojkottade årets bokmässa, i protest mot att Nya Tider tilläts delta. Bland namnen fanns akademiledamöter som Sara Stridsberg och Klas Östergren, samt en av årets Augustprisvinnare, Johannes Anyuru.

Nu har Bokmässan utvärderat de senaste två årens mässor, och landat i beslutet att Nya Tider inte får delta 2018.

”Allt för mycket uppmärksamhet kom att ägnas åt en enda fråga: Den om en enskild utställares deltagande på mässan”, skriver mässan.

– För att med full kraft kunna fokusera på vårt uppdrag och det som är viktigast för oss – litteratur och läsning – har vi fattat ett antal beslut så att vi kan säkra Bokmässan som Nordens största och viktigaste kulturevenemang, säger Frida Edman, tf mässansvarig i ett pressmeddelande.

Nya Tider: ”Tragiskt”

Nya Tiders chefredaktör och ansvarige utgivare säger att det är ”tragiskt för samhällsdebatten” att tidningen inte får delta på Bokmässan.

– Bokmässan motiverar det med att det är en diskuteras väldigt mycket och att andra utställare hamnar i skymundan. Jag tycker att det tvärtom visar på hur viktig Nya tider är i samhällsdebatten och att de nyheter vi skriver om diskuteras väldigt mycket, säger Vávra Suk.

Är du förvånad över beslutet?

– Nja, debatten har väl gått fram och tillbaka. Det finns ju olika aktörer som inte gillar vår närvaro, som vill att det ska vara ett forum för kulturvänstern, en lekstuga där alla tycker likadant. Och det är tragiskt för samhällsdebatten att det får bli så här, att de får vinna, säger Vávra Suk.

Nya Tiders chefredaktör tror att tidningen kommer försöka närvara under Bokmässan nästa år på något sätt, även om de inte kommer erbjudas monterplats.

– Det är mycket möjligt, ja. Vi hade ju de här stora tv-skyltarna i år, så det är möjligt att vi gör något nästa år också, säger Vávra Suk.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Tider fick delta – efter stor debatt

ÄMNEN I ARTIKELN

Bokmässan

Nya Tider

Göteborg