Här försöker hemlöse Nils hitta sovplats

Foto: Printscreen
Nils Junior Lundh

avClara Öhrn

NYHETER

Nils Junior Lundh, 63, har jobbat hela sitt vuxna liv.
Nu får han så dålig pension att han tvingas sova i buskage under bar himmel eller på bänkar på Stockholms centralstation.
– Ryggsäcken är mitt hem, berättar Nils Lundh för TV4.

Nils Junior Lundh, 63, gick i pension för två år sedan och har jobbat hela sitt vuxna liv. Nu får Nils knappt 4700 kronor i pension vilket gör att han tvingas bo på gatan, vilket TV4 Nyhetsmorgon har rapporterat om.

Många människor har berörts av Nils historia och under onsdagsmorgonen sände TV4 ytterligare ett inslag där de fick följa med Nils i jakt på övernattning.

Ryggsäcken – hans hem

Kvart över tre på morgonen står folk, både hemlösa och resenärer, på kö utanför cityterminalen i Stockholm för att få komma in i värmen. Ibland blir han bortkörd av personal som jobbar på stationen, men nu när kylan och mörkret kryper sig på är stationen ett måste för Nils. Vid femtiden går Nils vidare ner till centralstationen. I Nyhetsmorgonen berättade han att han bara fick drygt en timmes vila per natt.

Med sig har han en ryggsäck där han förvarar sin sovsäck och några hygienartiklar.

– Ryggsäcken är mitt hem, berättar Nils Junior Lundh för TV4:s reporter.

Sover i buskage

Nils berättade i Nyhetsmorgon att klimatet är mycket hårt i Stockholm. Därför försöker han ibland ta sig utanför stan där han kan sova under övertäckta båtar i båtvarv eller i olika buskage, under bar himmel.

– Jag försöker lägga mig så att jag får morgonsolen, för då blir det varmare, berättar Nils, som även brukar lägga kartonger eller tidningar på marken för att inte bli så blöt, för TV4.

För sina pensionspengar kan Nils köpa lite mat. För det mesta lever han på smörgåsar och filmjölk men ibland kan han besöka kyrkor som hjälper människor i utsatthet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pension

TV4