Amnesti för sprängmedel för första gången

avTT

Foto: Andreas Hillergren
En amnesti för skjutvapen har genomförts flera gånger i Sverige och resulterade senast i att tusentals vapen lämnades in. Nu ska även en amnesti för explosiva varor genomföras. Arkivbild.

Om en knapp månad kan den som har handgranater, sprängmedel och annat explosivt liggande hemma bli av med det utan att riskera straff.

En amnesti för illegala explosiva varor genomförs för första gången, mellan den 15 oktober och den 11 januari. Till skillnad från vapenamnestin – där illegala skjutvapen lämnas på polisstationen – kommer en polispatrull att åka ut för att kontrollera föremålen på plats. Vid behov larmas också Nationella bombskyddet.

Syftet är att minska mängden explosiva varor i samhället och att motverka att privatpersoner tar med sig misstänkt farliga föremål direkt till polisstationen, vilket leder till utrymning och avspärrningar.

– Vi måsta ta det säkra före det osäkra, även om folk tror att de föremål de har är ofarliga, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen, till SVT Nyheter Dalarna.

Med explosiva varor menar polisen exempelvis granater, sprängämnen, tändmedel, krut, fyrverkerier och bengaler.