Kristersson: Integrationen en ödesfråga

avTT

Publicerad:
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Misslyckas vi med integrationen är bilbränderna bara början, säger Ulf Kristersson (M).
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Perfekt svenska är överskattat, begriplig svenska är underskattat, då kan barnen lära sig perfekt svenska i nästa generation, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Invandrare som integreras i det svenska samhället kommer att kunna bidra som skattebetalare och som företagare, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Med bara dagar kvar till valet sätter Moderatledaren Ulf Kristersson fokus på integrationsfrågorna.

– Om vi misslyckas är bilbränderna bara början, säger han.

Väljare flockades till Moderaternas valstuga i Göteborg när Kristersson gjorde ett snabbt besök på tisdagen. Mitt bland handskakningar, ryggdunkar och selfies med supportrar tog han också upp det som ska bli temat i partiets valspurt.

– Den röda tråden i så många av de problem vi har i Sverige är integrationskopplade, säger han och nämner gängkriminalitet, bidragsberoende och att många elever lämnar skolan utan tillräckliga kunskaper.

Kristersson framhåller att mycket av våra problem handlar om misslyckad integration under årtionden.

– Och kommer det då flera hundra tusen personer till vårt land på kort tid så blir det problem.

Språket viktigast

I en debattartikel i Svenska Dagbladet listar Moderatledaren sex förslag. Ett av dem ser han som viktigare än de andra: det svenska språket.

– Jag vill ha obligatorisk språkförskola för invandrarbarn, svenska som krav för att få permanent uppehållstillstånd och svenska som krav för att få medborgarskap.

Han säger att det svenska språket är nyckeln för att komma in på arbetsmarknaden, för att komma in i samhället och för att barnen ska förstå sina rättigheter och skyldigheter.

– Perfekt svenska är överskattat, begriplig svenska är underskattat, då kan barnen lära sig perfekt svenska i nästa generation, säger Moderatledaren.

Komma till sin rätt

Och han ser det som en ödesfråga. Lyckas vi med integrationen då är det många människor som kommer till sin rätt i Sverige.

– De kommer att kunna bidra som skattebetalare och som företagare. Men om vi misslyckas då har vi stora problem framför oss, säger Kristersson.

Publicerad: