MP-politiker får gå efter UG-uppgifter

Ali Khalil får sparken efter UG:s granskning.
Ali Khalil får sparken efter UG:s granskning.

Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka kommun, Ali Khalil, får lämna sina uppdrag efter Uppdrag gransknings uppgifter om erbjudande om röster på Moderaterna i utbyte mot bygglov för en moské.

– Vi tar fullständigt avstånd från det här, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind till TT.

Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka kommun får lämna sina uppdrag. Detta efter uppgifter i SVT:s ”Uppdrag granskning” om att Ali Khalil bjudit in Moderaterna till ett möte i en moské, där Moderaterna ska ha erbjudits röster från medlemmar i församlingen i utbyte mot bygglov för en ny moské.

– Ett helt förkastligt agerande och vi tar fullständigt avstånd från det här, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind till TT.

– Vi har varit i kontakt med honom och han kommer att lämna alla sina uppdrag. Han kan inte företräda oss och vi kommer omedelbart att inleda ett uteslutningsärende, fortsätter Lind.

Styrelsen för Miljöpartiet i Botkyrka skriver i ett uttalande:

”Vi är chockade och besvikna över att detta har hänt och tar kraftigt avstånd från gruppledarens agerande. Gruppledaren lämnar nu samtliga uppdrag som han har i kommunen och internt i partiet. Styrelsen träffas under dagen för att diskutera det inträffade. Vi kommer inom kort att välja en ny gruppledare”.

M-politikern: ”Naturligtvis helt chockade”

Det var i slutet av juli som det moderata oppositionsrådet Stina Lundgren bjöds in till Alby tillsammans med sin sekreterare. Där erbjöds de tusentals röster i valet, tillräckligt för ett kommunalt maktskifte, i utbyte mot att partiet då skulle garantera bygglov för en moské.

– Vi var naturligtvis helt chockade. Vi hade inte räknat med att det här mötet skulle ha ett sådant uppsåt över huvud taget, säger Stina Lundgren (M) i Uppdrag granskning.

Enligt Stina Lundgren var erbjudandet att imamerna och församlingsledarna skulle uppmana församlingsmedlemmarna att rösta på Moderaterna under fredagsbönen. Moderaterna tackade nej till erbjudande efter två veckor.

– Det är ändå ganska många medborgare i kommunen som vi genom dem har en kontakt med. Och vi ville ge ett  korrekt men vänligt svar, säger Stina Lundgren.

Avgående Ali Khalil är ett av Miljöpartiets toppnamn i Botkyrka och sitter i kommunstyrelsen.

Publisert:

LÄS VIDARE