Polsk varning för "sociala sjukdomar" i EU

avTT

Foto: Alik Keplicz
Jaroslaw Kaczynski, ledare för Polens regeringsparti, varnar för "sociala sjukdomar" i EU. Här vid partikonventet på söndagen.

Polen måste undvika att bli "infekterade av sociala sjukdomar" som härjar i EU, säger Jaroslaw Kaczynski, ledare för landets regeringsparti.

Polen bör fortsatt vara medlem i den Europeiska unionen – det är den bästa vägen för landet ska kunna komma ikapp andra länders levnadsstandard, säger Kaczynski vid ett partikonvent på söndagen.

– Men det betyder inte att vi borde upprepa västvärldens misstag och bli infekterade av de sociala sjukdomar som dominerar där, fortsätter den tidigare premiärministern, som leder regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Enligt Jaroslaw Kaczynski försöker EU tvinga medlemsstaterna att anpassa sig på ett sätt som går på tvärs med polska, traditionella familjevärderingar. Kritiker som anklagar PIS för att inskränka den polska rättsstaten och demokratin tjänar "starka intressen och gör avtal med de mäktigaste i världen", påstår han.

Relationerna mellan EU och Polen har ansträngts när regeringen de senaste åren reformerat rättssystemet. En av förändringarna har gjort att en stor del av domarna i landets högsta domstol fått gå i pension – och ändrat reglerna för hur nya domare ska tillsättas.

Polen går till lokala val i oktober och nationella val väntas i slutet av 2019.

ARTIKELN HANDLAR OM

Polen

EU