Löfven om SD:s krigsretorik: Påhittad kamp

Socialdemokraternas Stefan Löfven: ”Bör aldrig ges makt att avgöra Sveriges framtid”

Av:  TT

Mattias Karlsson när han talade under Sverigedemokraternas valvaka på söndagskvällen. Dagen därefter publicerade han ett inlägg om "existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad".
Mattias Karlsson när han talade under Sverigedemokraternas valvaka på söndagskvällen. Dagen därefter publicerade han ett inlägg om "existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad".

Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson manar till kamp inför EU-valrörelsen och nästa riksdagsval. I ett Facebookinlägg gör han klart att det bara finns två val: "seger eller död".

– Det kan omöjligen krävas mer bevis för att Sverigedemokraterna aldrig bör ges makt att avgöra Sveriges framtid, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Mattias Karlsson, som är SD:s gruppledare i riksdagen, skriver i ett Facebookinlägg dagen efter valet att "Sverige är riktigt illa ute". Han drar paralleller till tidigare ockupationer av Sverige och "utländska fogdar" som "förtryckt befolkningen". Räddningen har alltid varit "en liten skara patrioter", skriver han och fortsätter: "Vi måste vara den skaran nu. Ödet har utsett oss denna gången". Han förutser en "existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad".

"Groteskt"

Inlägget, illustrerat med karolinska soldater, fick statsminister Stefan Löfven att markera under sin pressträff om regeringsbildade på onsdagseftermiddagen:

– Här har vi ett parti som i offentligheten anammat en ren krigsretorik. Det kan omöjligen krävas något som helst mer bevis för att Sverigedemokraterna aldrig bör ges stöd i denna påhittade kamp om liv och död eller få makt att avgöra Sveriges framtid, sade Löfven.

Liberalernas partiledare Jan Björklund tog också kraftigt avstånd från SD-inlägget.

– Det är ju groteskt, sade Björklund till TT efter Alliansens pressträff.

Ideologen

Författaren Anna-Lena Lodenius, expert på högerextremism, påminner om Mattias Karlssons tyngd i SD.

– Mattias Karlsson brukar ta ut svängarna mer än många andra i partiet, men inte så här mycket. Det krigiska elementet är ganska anmärkningsvärt. Och man ska komma ihåg att han är partiideologen, det är han som formulerar partiets politik och jobbar med idébyggen.

Anna-Lena Lodenius reagerar också på Karlssons historieskrivning:

– Att Sverige varit ockuperat är ju inte sant. Över huvud taget har det utländska inflytandet i Sverige varit på en ganska låg nivå. Man får se hans retorik som att framgången i detta val är första steget i ett segertåg, att klättra vidare och bli ännu större. Fienderna är andra kulturer och religioner och de politiker som svikit det svenska, säger Anna-Lena Lodenius.

Dagen efter

Lodenius blev förvånad över att inlägget publicerades dagen efter valet.

– Sverigedemokraterna har ju varit ganska måna om att försöka bli ett parti som alla andra. Inlägget visar ju verkligen att SD absolut inte är ett parti som andra. Det mest troliga hade väl varit att partiet fortsatt att anpassa sig under det känsliga bygget av maktallianser. Men fortsätter de att stängas ute kommer de kanske att radikaliseras. Jag trodde att det i så fall skulle ske senare, inte dagen efter valet.

Publisert:

LÄS VIDARE