Stor oro efter uppgifter om journalistmord

avTT

1 av 2 | Foto: Virginia Mayo /AP/TT
Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi är försvunnen. Arkivbild.

Pressfrihetsorganisationer uttrycker bestörtning efter uppgifterna om att den saudiske journalisten Jamal Khashoggi ska ha dödats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet.

Turkiska polisen utgår från att Khashoggi mördades inne på beskickningen, enligt källor.

Om de turkiska uppgifterna om Khashoggis död bekräftas är det "ett fasansfullt, djupt beklagligt och fullständigt oacceptabelt angrepp på pressfriheten", meddelar den Paris-baserade pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF) i ett inlägg på Twitter.

Även den New York-baserade organisationen Kommittén för att skydda journalister (CPJ) uttrycker oro, och kräver nu svar från regeringen i Riyad.

"De saudiska myndigheterna måste omedelbart ge en fullständig, trovärdig förklaring till vad som hände Khashoggi inne på landets beskickning", skriver CPJ:s biträdande chef Robert Mahoney i ett uttalande.

"Dödad av särskilt team"

Jamal Khashoggi, som skriver regelbundet för Washington Post, begav sig i tisdags till det saudiska konsulatet i Istanbul. Enligt hans flickvän skulle Khashoggi skaffa fram dokument inför deras kommande bröllop, men han kom aldrig ut från byggnaden, och har sedan dess inte setts till.

Turkiska polisen har enligt källor till nyhetsbyråerna AFP och Reuters samt tidningen Washington Post kommit fram till att Khashoggi sannolikt mördades inne på konsulatet.

– Utifrån tidiga resultat av utredningen tror polisen att journalisten dödades av ett särskilt utsänt team, som lämnade Istanbul samma dag, säger en anonym regeringskälla till AFP.

Erdogan följer utredning

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att han avvaktar vad utredningen kommer fram till och att han ännu hoppas på ett positivt besked. Turkiska myndigheter går igenom alla övervakningsbilder och går igenom alla flygresor från landet.

– Jag följer detta och vi kommer att informera världen om vad vi kommer fram till, säger Erdogan.

Det styrande turkiska AK-partiets Yasin Aktay, rådgivare till president Erdogan, sade tidigare att turkiska myndigheter har konkret information om Jamal Khashoggis försvinnande, enligt Reuters. Rådgivaren säger till CNN Türk att journalisten inte lämnade det saudiska konsulatet "på ett normalt sätt", utan att utveckla saken.

Khashoggis turkiska flickvän skriver på Twitter att hon inte kan tro på uppgifterna om att hennes fästman är död.

Kan slå mot kronprinsen

Den statligt styrda saudiska nyhetsbyrån SPA citerar en icke namngiven tjänsteman på konsulatet som "nekar bestämt" till de "grundlösa" anklagelserna. Denne hävdar också att saudiska myndigheter bistår utredningen.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har sagt att Turkiet är välkommet att söka igenom konsulatet.

Jamal Khashoggi har sedan han gick i exil varit en frän kritiker av kronprinsens aviserade reformer för Saudiarabien. Om uppgifterna om att han dödats stämmer kommer det att rasera bilden av att den absoluta monarkin håller på att förändras, enligt experter.

– Det skulle vara ett hårt slag mot bilden som Saudiarabiens förespråkare så noggrant har försökt bygga upp i väst, framför allt i Washington, säger Kristian Ulrichsen, forskare vid Rice University i USA, till AFP.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Yasin Aktay fel titel. Rätt är att Aktay tillhör AK-partiet och är rådgivare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.