SvD: ”Kulturprofilen” antastade kronprinsessan

Den till Svenska Akademien närstående ”Kulturprofilen” antastade kronprinsessan Victoria, uppger SvD, under en högtidssammankomst.

Efter händelsen ska Horace Engdahl ha fått i uppgift av Hovet att se till att kronprinsessan inte skulle hamna ensam med den utpekade mannen.

Det uppger tre för varandra oberoende Akademiekällor till tidningen.

Händelsen inträffade enligt SvD vid en sammankomst i Akademiens villa Bergsgården på Djurgården.

Tre av varandra oberoende källor, ”nära och i Akademien”, uppger för tidningen att de sett ”Kulturprofilen” lägga sin hand på kronprinsessan Victorias rumpa.

Hovet vill inte kommentera uppgifterna.

– Uppgifterna om och kring Kulturprofilen som media rapporterat om sedan i höstas är skrämmande. Kungafamiljen står bakom metoo-initiativet. Just den här uppgiften har jag inte möjlighet att kommentera, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren till SvD.

Tidningen uppger vidare att den dåvarande ständige sekreteraren Horace Engdahl 2006 ska ha fått i uppgift att ombesörja att kronprinsessan Victoria inte hamnade ensam med Kulturprofilen.

Enligt Aftonbladets uppgifter inträffade händelsen kring 2006 och Victorias dåvarande adjutant ska efter händelsen ha slitit bort Kulturprofilen från kronprinsessan.

– Det var en tydligt sexualiserad gest, säger en källa som såg händelsen, till Aftonbladet.

Enligt samma källa ska flera personer ha sett händelsen, bland dem kungen.

Kulturprofilen själv förnekar dock att han skulle ha antastat kronprinsessan.

”Min klient menar att det som framförs om honom är falska och felaktiga uppgifter, som lämnas för att förtala och skada honom.”, uppger hans advokat Björn Hurtig i en kommentar till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE