Sverige har förhandlat om USA-fångarna i Nordkorea

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre amerikanska fångar i Nordkorea kan snart vara fria.

Sverige har haft en nyckelroll i förhandlingarna – som förs på ”ministernivå och på tjänstemannanivå”.

– Det är försiktigt positiva signaler om att nordkoreanerna inser att detta skulle vara positivt att göra innan ett toppmöte mellan Kim Jong-un och Trump, säger en källa med insyn till Aftonbladet.

En källa säger till CNN att tre amerikanska medborgare som sitter i fångläger i Nordkorea är på väg att släppas. Enligt källan togs beslutet för två månader sedan.

1 av 2 | Foto: Kim Kwang Hyon / AP
Kim Dong Chul förs till rätten i Pyongyang. Arkiv april 2016.

Den nordkoreanske utrikesministern Ri Yong-ho ska ha föreslagit detta under sitt besök i Sverige, då han träffade bland annat statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström.

”Försiktigt positiva signaler”

Sverige, som har ett skyddsmaktsuppdrag åt USA i Nordkorea, har varit drivande i förhandlingarna, uppger en källa på Utrikesdepartementet till Aftonbladet.

– De senaste dagarna har samtalen intensifierats, på ministernivå och på tjänstemannanivå för alla berörda parter, säger personen.

Signalerna är försiktigt positiva, enligt UD-källan.

– Sedan får vi se vad detta kommer att leda till. Om det blir ett frigivande i morgon eller om det tar längre tid. Det är försiktigt positiva tongångar kring amerikanernas situation. Vi jobbar dygnet runt.

Har pågått länge

Förhandlingarna har pågått under en längre tid.

– Vi har under lång tid försökt få nordkoreanerna att förstå att de måste släppa de här tre, att ett frisläppande skulle gynna den fortsatta positiva utvecklingen när det gäller dialogen mellan Nord- och Sydkorea, men framför allt mellan Nordkorea och USA, säger källan.

Donald Trumps nytillträdde advokat Rudy Giuliani säger i en intervju i Fox News morgonprogram ”Fox & Friends” att den amerikanska trion är mycket nära friheten.

– Vi har imponerat så mycket på Kim Jong-un att de släpps i dag, säger den tidigare New York-borgmästaren.

Fängslad sedan 2015

President Trump antydde att något är på gång sent på onsdagen.

”Som alla vet har den förra administrationen länge försökt att få de tre i gisslan att släppas från ett nordkoreanskt arbetsläger, men till ingen nytta. Håll utkik!” skriver han på Twitter.

Det Donald Trump säger stämmer bara delvis. En av amerikanerna, Kim Dong Chul, har suttit fängslad sedan 2015, alltså långt innan Trump tillträdde som president, rapporterar CNN.

De två andra, Kim Hak-song och Kim Sang-duk, tillfångatogs förra våren under Trumps presidentskap.

Välvillig gest

Kim Hak-song och Kim Sang-duk arbetade som lärare på ett privat universitet i Pyongyang, och anklagas för ”fientliga handlingar”. Kim Dong Chul misstänks för att ha spionerat för Sydkoreas räkning.

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders uppger att en frigivning skulle gynna ett eventuellt möte mellan Donald Trump och Kim Jong-un.

– Vi kan inte bekräfta rapporterna kring deras frisläppande. Men det skulle ses som en välvillig gest, säger hon vid en pressträff.

Bråket mellan Trump och Kim Jong-Un 00:43
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

USA