Brottades med haj – mirakulöst räddad av en våg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den 37-årige tvåbarnspappan var ute och surfade när en haj plötsligt gick till attack och högg honom i båda benen.

I panik matade han slag mot djuret som gav upp – för att gång på gång återvända.

Efter en vild kamp, där mannen bland annat ska ha suttit på hajens rygg, lyckades mannen med hjälp av en våg simma i land.

Bara timmar därpå attackerades en annan man på samma strand.

Tvåbarnspappan Alejandro Travaglini surfade utanför Gracetown i västra Australien på måndagsmorgonen när en haj fick vittring på honom. Strandbesökare blev vittne till hur 37-åringen gång på gång lyckades komma undan hajens attacker genom vilda slag – och sedan drogs ner under ytan på nytt.

– Han kämpade bokstavligt talat för livet. Han skrek och slog och satt ovanpå ryggen på den här saken. Den var ute efter honom, tre eller fyra gånger, berättar surfaren Adam Kennedy för The West.

Ett annat vittne, som 9News skriver om, säger att mannen kunde glida på vågorna in mot stranden.

– Surfaren som blev attackerad lyckades som genom ett mirakel surfa utan bräda på en liten våg, och samtidigt få hjälp in av en annan person som var där ute med honom.

Räddningsfordon på plats i Gracetown, Australien, där hajattacken skedde.
Foto: Anthony Pancia / AP / TT
Räddningsfordon på plats i Gracetown, Australien, där hajattacken skedde.

Använde rep för att stoppa blodet

På land strömmade hjälp till. Alejandro Travaglini var svårt biten i båda benen och hans vänner på plats använde sig av surfingbrädans rep för att knyta om och stoppa blodflödet. Trots de allvarliga skadorna var han hela tiden vid medvetande och kunde till och med tacka ”alla legender som hjälpte till”, innan han fördes iväg i ambulanshelikopter, skriver The West.

Bara timmar senare attackerades en annan man omkring en kilometer därifrån. Det andra offret, den 41-årige Justin Longrass, från staden Denmark i Australien, hade inte uppfattat att stranden stängts av efter morgonens första attack. I en tv-intervju berättar han om sina tankar precis efter mötet med hajen.

– Jag tänkte direkt, sparka inte med benen, utan simma bara. Så jag simmade bara med armarna. När en våg kom så fångade jag den och tog mig in.

Han fick mindre allvarliga skador i låret av vad han påstår var en fyra meter stor vithaj.

– Det är ganska lindrigt mot vad det kunde ha varit.

Sedan 1999 är vithajen fridlyst i Australien. Men efter den senaste tidens ökning av hajattacker på badare och surfare vill flera delstater begränsa populationen, som i dagsläget utgörs av minst 8 000 djur.

Ett kadaver från en strandad val i närheten kan ha varit orsaken till att hajarna dragit sig inåt stranden den här gången, rapporterar ABC.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN