Förslaget: låt lärare äta gratis skolmat

avBabs Drougge

NYHETER

Lärare och personal på skolor och förskolor ska få äta gratis i skolmatsalen.

Det föreslår centerpartister i Gnosjö kommun, enligt Värnamo Nyheter.

– I allra värsta fall kan barnen spy i maten, säger Gunnie Davidsson (C).

I dag har personalen inom skola och förskola visserligen betald lunchrast, men det räcker inte, menar centerpartistiska kommunpolitiker i Gnosjö, skriver VN.se.

Pedagogerna på många förskolor och särskolor får varje dag inta sina måltider under stor stress och i pressade situationer”, skriver Gunnie Davidsson och Lizbeth Johansson, (båda C) i en motion till kommunfullmäktige i Gnosjö.

Kräks på tallriken

Personalen i Gnosjö får i dag betala mellan 10 och 15 kronor för maten, som intas tillsammans med barnen under så kallad pedagogisk måltid.

Tanken är att personalen samtidigt som de äter, ska lära barnen bordsskick, vilket innebär en stor stress, menar centerpartisterna.

– Jag har jobbat inom skolans värld och vet ju hur det jobbigt det är med de små barnen. Det kan hostas och petas i maten, och i allra värsta fall kan de spy i maten, säger Gunnie Davidsson (C) till VN.

Får kasta i sig maten

Den påfrestande situationen gör att pedagogerna inte kan njuta av maten, varför de inte borde behöva betala för den, menar de två centerpartisterna.

– Det som jag tyckte var jobbigt var att man ska se till att alla ska få mat på bordet och sedan ska man snabbt slänga i sig maten själv innan det första barnet har ätit upp. Samtidigt ska man ha ett gott bordskick och visa att maten är smaklig. Hur ska man klara av det? säger Gunnie Davidsson (C), till VN.

Veganmat för barn - så gör du 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM