Bebisen föddes fyra år efter föräldrarnas död

Foto: TT

avBabs Drougge

NYHETER

Ett par från Kina skulle med hjälp av provrörsbefruktning få sitt efterlängtade barn, men dog oväntat i en bilolycka.

Fyra år senare föddes deras son.

Det kinesiska parets många försök gav ingen frukt. Efter flera års kamp mot den ofrivilliga barnlösheten skulle de äntligen bli föräldrar genom konstgjord befruktning.

Embryot skulle planteras i fruns livmoder om bara fem dagar, när en tragisk olycka inträffade.

I mars 2013 omkom de båda blivande föräldrarna i en bilolycka. Fyra år senare, i december förra året, föddes deras son, skriver The Guardian.

Komplicerat rättsfall

Surrogatmödraskap är en omtvistad fråga världen över, och är förbjudet i både Sverige och Kina. Det döda parets föräldrar, som alla ville att barnet skulle födas, fick därför genomgå en lång rättlig tvist för att få vårdnaden om de fyra nedfrysta embryon som paret lämnat efter sig.

I januari 2017 gav sig de fyra mor- och farföräldrarna till sist av till grannlandet Laos för att hitta någon som ville låna ut sin livmoder till embryot.

Pojken föddes sedan på ett sjukhus i Kina, vilket innebar ytterligare en rättslig tvist för de fyra mor- och farföräldrarna. Bland annat var de tvungna att genomgå DNA-test för att bevisa blodsbanden till den nyfödde.

Liknar föräldrarna

Barnets mormor har döpt honom till Tiantian, det kinesiska ordet för ”söt”.

– Tiantians ögon liknar min dotters, men på det stora hela liknar han mer sin far, säger hon till Beijing News, enligt The Guardian.

Mor- och farföräldrarna har ännu inte bestämt hur och när de ska berätta för barnet om vad som hänt hans föräldrar. Till en början tänker de säga att föräldrarna är utomlands.

– Den här pojkens öde är att vara sorgsen sedan dagen han föds. Andra bebisar har sina pappor och mammor, men det har inte han. Vi kommer definitivt att berätta för honom i framtiden, hur skulle vi kunna låta bli? säger pojkens farfar till Beijing News, enligt The Guardian.

Donera mera! 5 saker sjukvården skriker efter 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM