Nu slår kungen rekord

TT TT

Publicerad 2018-04-26

Kung Carl XVI Gustaf håller sitt trontal för representanter för Sveriges folk i rikssalen på Stockholms slott den 19 september 1973. Pressbild

Kung Carl XVI Gustaf har slagit ett historiskt rekord. Med 44 år och 223 dagar är han den regent i Sveriges historia som suttit längst på tronen – och slår det tidigare rekordet från 1300-talet. Men än har han en bit kvar till den brittiska drottningens nivå.

Carl XVI Gustaf tillträdde den 15 september 1973, då farfar Gustaf VI Adolf gick bort. Den nye kungen var då bara 27 år gammal, och orsaken till att en generation hoppats över var att fadern dött i en flygolycka 1947.

Man får gå tillbaka ända till 1300-talet för att hitta en lika långvarig monark – Magnus Eriksson var bara tre år gammal när han ärvde tronen 1319 och sedan regerade till 1364 då han störtades.

Jobbar som vanligt

Siffran för Magnus Erikssons regeringstid har tagits fram i samarbete med Riksarkivet. Hovets informationssekreterare Irene Beertema Strömmer berättar att man började få frågor om ämnet redan i fjol.

– Det var många som hade börjat räkna på saken, och då ville vi själva ta reda på vilken dag det inföll, förklarar hon.

Det blir dock inget speciellt firande för kungens del, som just nu är på hemresa efter ett fyra dagar långt officiellt besök i Japan.

– Hovet kommer att berätta om det här på hemsidan och i sociala medier, men kungen gör inget särskilt för att uppmärksamma detta. Han arbetar på som vanligt, säger Beertema Strömmer.

Riksarkivet har utgått från de datum när nyvalda kungar hyllades vid Mora stenar, som var traditionen under medeltiden.

– Detta sker den 8 juli 1319. Nästa kung hyllades sedan den 15:e februari 1364, berättar Henrik Klackenberg, statsheraldiker på Riksarkivet.

1300-talsdokument

Hyllningarna vid Mora stenar finns belagda i krönikor och berättande källor. Dessutom finns ett dokument från 1364, som är det äldsta belägget för när den nye kungen uppträder som kung. Carl XVI Gustaf fick också se detta dokument när Riksarkivets 400-årsjubileum uppmärksammades nyligen.

– Kungen tyckte det var intressant, men han gör ingen stor affär av det här. Han tar det lugnt, säger Klackenberg.

Men kung Carl Gustaf har en bit kvar till rekorden hos ett par andra långlivade kollegor i de utländska kungahusen: Danmarks Margrethe II har varit regent sedan 14 januari 1972 och är alltså inne på sitt 47:e år. Kung Bhumibol i Thailand hann vara monark i 70 år innan han avled 2016. Men av nu levande monarker slår ingen Storbritanniens Elizabeth II, som suttit på tronen i hela 66 år – och är vid 92 års ålder still going strong.