HD ger utländsk student rätt – får tillbaka pengarna

avEbba Thornéus, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Mälardalens högskola i Nacka ska ersätta den utländska studenten Connie Dickinson för en utbildning som inte höll måttet, slår Högsta domstolen fast.

Dickinson har rätt att få tillbaka två tredjedelar av avgiften, enligt HD.

Domen väntas bli prejudicerande och kan göra att högskolor i framtiden kan tvingas ersätta studenter för utbildningar med kvalitetsbrister.

Connie Dickinson betalade 170 000 kronor för fyra terminer på kandidatutbildningen Analytical finance på Mälardalens högskola, men hoppade av sedan Universitetskanslersämbetet slagit fast att den inte höll måttet.

Tingsrätten gav henne rätt till att få tillbaka hela kursavgiften, medan hovrätten ansåg att halva summan var tillräckligt, då hon haft viss nytta av kurserna.

Men HD, Högsta domstolen, har i dag slagit fast att en högskola kan tvingas betala tillbaka studenter för utbildningar som inte håller måttet.

Får tillbaka 2/3 av avgiften

HD konstaterar dels att det mellan studenten och högskolan har funnits ett avtal, och anser det också bevisat att det funnits betydande kvalitetsbrister i utbildningsprogrammet.

Dickinson bör därför få tillbaka två tredjedelar av avgiften, enligt HD:s dom.

Foto: Centrum för rättvisa/TT
Connie Dickinson. Arkivbild.

– Såklart är jag jätteglad. Det känns fantastiskt, jag har väntat länge på det här, säger Connie Dickinson till TT.

Juristen Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, är hennes ombud.

– Det är väldigt glädjande att hon efter fem år nu får rätt, säger han.

Fredrik Bergman framhåller också att domen är vägledande.

– Den får betydelse för andra studenter i motsvarande situation, och den klargör ju att om högskolorna säljer en högskoleutbildning som inte håller måttet har de ett rättsligt ansvar i förhållande till de studenter som betalat för det.

– Så det är ett bra besked för rättssäkerheten, säger han.

Mälardalens högskola har sagt att skolan inte är emot att Connie Dickinson ska få pengar tillbaka, men att den först ville pröva frågan rättsligt.

– Vi har inte sagt att vi inte ska betala tillbaka, utan att vi och alla andra lärosäten först behöver veta hur man hanterar den här frågan, så att vi vet att det är juridiskt korrekt, säger förvaltningschef Ann Cederberg till TT.

Kan omfatta även svenska studenter

Domen kan även leda till ersättningskrav från svenska studenter, enligt Lars Bejstam, docent i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet,

– En svensk student har inte betalat någonting i terminsavgift. Men det skulle kunna leda till återbetalningar om den svenska studenten kan göra gällande att den har haft vissa utgifter för litteratur och annat, och kanske har avstått från förvärvsinkomster under en tid, säger han till TT.

De är studenterna som oftast tar CSN-lån 00:40
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM