Gruppvåldtäkten

Brå ska studera gruppvåldtäkterna

Av: 

Alice Staaf

Kerstin Weigl

Joachim Kerpner

NYHETER

Nu ska Brå, Brottsförebyggande rådet, på regeringens uppdrag studera gruppvåldtäkterna.

– De är allvarliga brott, säger Stina Holmberg, utrednings- och forskningsråd.

Brå har påbörjat två forskningsprojekt om sexualbrottsligheten i Sverige. Där ingår även att särskilt studera gruppvåldtäkter och hur de hanteras i rättskedjan.

– Vi tittar just nu på tidigare forskning som gjorts och det finns inte speciellt mycket. Gruppvåldtäkter är något som ingen vill bli utsatt för och mer forskning kan göra att man ser omständigheterna kring brottet och vilka svårigheter rättsväsendet har som kan klaras upp, säger hon.

Finns inte statistik

Misstänkta våldtäkter förses av polisen med en kod. Koden 0660 betyder till exempel ”fullbordad våldtäkt utomhus mot kvinna 18 år eller äldre”. Men gruppvåldtäkter existerar inte som juridiskt begrepp och saknar brottskod. Därför finns inte heller statistik.

Stina Holmberg är inte säker på att gruppvåldtäkter måste få en särskild brottskod.

– Det är inte helt enkelt, tror jag, för polisen att veta vad man ska koda som efterföljande, flera på varandra, följande våldtäkter och gruppvåldtäkter. Ska man ha nya brottskoder ska de vara lättolkade.

”Behövs mer forskning”

Ett av de pågående forskningsprojekten på Brå går ut på att ta reda på hur många våldtäkter som leder till åtal, vilka brott som har störst chans att klaras upp och varför. Forskarna ska även undersöka om fler sexualbrott begås i Sverige, eller om det bara är benägenheten att anmäla som ökat.

– Jag skulle säga att det behövs mer forskning överhuvudtaget när det gäller sexualbrott, inklusive gruppvåldtäkter, säger Stina Holmberg.

Inte aktuellt att karlägga bakgrund

Flera riksdagspolitiker vill att Brå kartlägger brottslingars nationalitet och bakgrund. Det är inte aktuellt just nu.

– Vi har valt att inte göra det igen, säger Stina Holmberg och hänvisar till att det redan är gjort, i en rapport från 2005.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Det behövs mer forskning överhuvudtaget när det gäller sexualbrott, inklusive gruppvåldtäkter, säger Stina Holmberg, utrednings- och forskningsråd på Brå.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Gruppvåldtäkten

LÄS VIDARE

Hit kan du som behöver stöd vända dig

ÄMNEN I ARTIKELN

Gruppvåldtäkten

Brå, Brottsförebyggande rådet

Sexualbrott

Brott

Våldtäkt