”Bara säkerhetsbältet höll kvar henne i planet”

avHans Österman

Michael Riordan tänkte först att sjukhusprästen från Philadelphia hade ringt fel.

Sedan fick han mardrömsbeskedet: Hans fru Jennifer var död – halvt utsugen genom ett spräckt flygplansfönster.

– Det var bara säkerhetsbältet som höll henne kvar i planet, säger medpassageraren Hollie Mackey.

Jennifer Riordan, 43, dog i den ovanliga olyckan på Southwest Airlines flygning 1380 mellan New York och Dallas den 17 april.

Ena motorn exploderade under färd och tvåbarnsmamman sögs delvis ut genom flygplansfönstret som spräckts av bråte från motorn.

Nu kommer nya uppgifter om händelseförloppet inne i kabinen. Hollie Mackey, 42, satt vid mittgångsplatsen på samma rad som Jennifer Riordan.

Hon skulle just resa sig för att på toaletten när flygvärdinnorna bad passagerarna att spänna fast sig på grund av turbulens.

Mackey berättar för People att hon utbytte en besviken blick över den skumpiga resan med kvinnan som satt vid fönstret. Sedan hände det otänkbara.

1 av 6 | Foto: Adolphe Pierre-Louis / AP TT / NTB SCANPIX
Michael Riordan och familjemedlemmar vid en minnesceremoni för Jennifer Riordan.

”Jag la armen runt hennes midja”

Kvinnan hon just tittat i ögonen sögs ut genom fönstret. Hela överkroppen var på några ögonblick utanför flygplanet. Hollie Mackey och en tonårsflicka som satt i mitten försökte rädda henne.

– Jag tog tag i hennes säkerhetsbälte och la armen runt hennes midja och försökte dra in henne. Den lilla flickan hjälpte också till, säger Hollie Mackey.

Deras skrik på hjälp bokstavligen dränktes av det öronbedövande oljudet och den kalla luften från fönstret. Hollie Mackie kände hur luftsuget drog även henne mot fönstret.

– Vi kände hur det tog tag i oss lite. Det var inte starkt nog för att suga ut oss.

Hade inte Jennifer varit fastspänd skulle hon ha sugits ut helt ur flygplanet, enligt Hollie Mackey.

– Det var bara säkerhetsbältet som höll henne kvar i planet, säger hon.

Under hela dramat tänkte Hollie Mackey bara på att hjälpa kvinnan som hängde ut genom fönstret. Att planet kunde vara på väg att krascha var just då sekundärt.

– Tanken flög genom mitt huvud. Sedan tänkte jag: ”Okej, jag kan inte göra något åt det så jag kan lika gärna fokusera på det jag kan påverka och hoppas på det bästa”.

Två manliga medpassagerare lyckades till sist dra in Jennifer Riordan i flygplanet – men hennes liv gick inte att rädda.

Maken berättar om sista samtalet med Jennifer

Hemma i Albuquerque, New Mexico, satt maken Michael Riordan och väntade på att Jennifer skulle komma hem. De hade pratat i telefon när hon var på väg till La Guardia-flygplatsen, sagt att de älskade varandra och han hade önskat henne en säker hemresa.

När telefonen ringde igen var det en präst från ett sjukhus i Philadelphia.

– Jag sa att han måste ha ringt fel, men han sa: ”Nej, ett flygplan dirigerades om hit. Jag måste be en doktor ringa dig”.

En stund senare ringde läkaren.

– Han sa: ”Jag är ledsen, Michael, men vi har gjort allt vi kan och vi kunde inte rädda henne”. Jag tappade telefonen.

I en intervju med NBC berättar maken för första gången om saknaden och sorgen. Om hur hon spred glädje genom sitt sätt att vara och hur hon alltid skickade kärleksfulla sms till nära och kära.

– Hon kommer att finnas med oss för alltid. Allt vi gör som familj kommer att handla om Jennifer.

Enligt haveriutredningen orsakades explosionen troligen av att metallen var sliten i den 18 år gamla motorn. Ett rotorblad lossnade och skickade iväg sylvassa projektiler som både förstörde motorn och spräckte fönstret där Jennifer Riordan satt.

ARTIKELN HANDLAR OM