Putins lagändring: Internationella medier räknas som agenter

Foto: Ivan Sekretarev / AP TT / NTB SCANPIX
Rysslands president Vladimir Putin.

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Ryssland har korrigerat sin lagstiftning gällande hur internationella medier får verka i landet, rapporterar flera ryska medier.

Från och med nu kommer alla utländska journalister som arbetar i Rysslands att registreras som agenter.

Detta skulle kunna påverka mediebevakningen under exempelvis fotbolls-VM 2018.

Ändringen klubbades igenom på lördagskvällen i rådet för mänskliga rättigheter som verkar under president Vladimir Putin.

– Vi är missnöjda med de brister som finns i den nuvarande lagstiftningen kommer att försöka fylla igen dem med de nya ändringarna, säger rådets ordförande Mikhail Fedotov till den statliga nyhetsbyrån Ria-Novosti.

Godkänd av Putin

Putin har själv godkänt lagändringen som innebär att alla utländska medier och enskilda journalister som arbetar i Ryssland, kommer att registreras som agenter.

Rådet menar att utländska medier finansieras av aktörer utomlands och bör där med lyda under lagstiftningen för agenter.

Ändringen kommer att lyftas in den ryska medielagen som upprättades 1991.

Svar på USA:s direktiv

Beslutet kommer som ett direkt svar på USA:s tidigare direktiv att räkna de statliga nyhetskanalerna Russia Today och Sputnik som agenter.

På vilket direkt sätt ändringen kommer att begränsa den journalistiska bevakningen i Ryssland är i nuläget oklart. Men det skulle kunna innebära försvårande omständigheter inför bevakningen av fotbolls-VM 2018.

Så har Putin stannat vid makten 00:52
ARTIKELN HANDLAR OM