Argentinska flottan om ubåten: Ljudet överensstämmer med explosion

avKarin Ahlborg, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre timmar efter den sista kontakten med den försvunna ubåten San Juan hördes ett mystiskt ljud längs den planerade rutten.

Nu bekräftar den argentinska flottan att det av allt att döma var en explosion.

Fartyg och flygplan har nu skickats till platsen där ljudet registrerades.

1 av 3 | Foto: HANDOUT / ARGENTINE NAVY
Argentinska marinen i sökandet efter ubåten.

Ubåten med 44 personer ombord har varit försvunnen sedan en dryg vecka.

På onsdagen meddelade den argentinska flottan att ett avvikande ljud upptäcktes längs ubåtens rutt knappt tre timmar efter den sista kontakten.

– Det handlar om en hydroakustisk anomali som upptäcktes norr om den sista positionen, längs samma rutt mot Mar del Plata, sa den argentinska flottans talesperson Enrique Balbi på onsdagen.

En dag senare säger han att ljudet var en ”avvikande, kort, våldsam och icke-nukleär händelse som överensstämmer med en explosion”, rapporterar bland andra den argentinska tidningen La Nación.

Kritisk fas

– Enligt den här rapporten var det en explosion. Men vi vet inte vad som orsakade en explosion av den här typen på den här platsen det här datumet, säger Enrique Balbi enligt nyhetsbyrån AP.

Under onsdagen skickades både flyg och fartyg till området där ljudet upptäckts. Sökandet efter ubåten har nu gått in i en kritisk fas eftersom syrereserverna ombord beräknas räcka i mellan sju och tio dagar.

Ingenting tyder i nuläget på att ubåten angripits, uppger den argentinska flottan. Enrique Balbi säger även att de anhöriga till besättningsmedlemmarna på ubåten informerats om att sökandet kommer att pågå tills det står helt klart vad som hänt med ubåten.

Anhöriga brast ut i gråt

Anhöriga till de 44 besättningsmedlemmarna har samlats i vid flottbasen i Mar del Plata, dit ubåten var på väg. Många av dem brast ut i gråt och kramade om varandra när de nåddes av nyheten om den förmodade explosionen, rapporterar AP.

Vissa är även kritiska till att den argentinska flottan fortfarande använder den över 30 år gamla ubåten.

– De skickade ett stycke skit ut på havet, säger Itati Leguizamon, fru till besättningsmannen German Suarez, enligt AP.

Den tyskbyggda ubåten togs i bruk 1985 och byggdes om mellan 2008 och 2013.

– De invigde en ubåt med ett nytt färglager och flagga 2014, men utan någon utrustning inuti, fortsätter Itati Leguizamon.

Byggdes om för 100 miljoner

Under ombyggnaden, som enligt AP kostade omkring 100 miljoner kronor, delades ubåten på mitten och nya motorer och batterier installerades. Experter som nyhetsbyrån hänvisar till säger att ombyggnader av ubåtar är svåra eftersom det ofta handlar om att integrera system från olika tillverkare. Minsta misstag när ubåten delas äventyrar säkerheten för ubåten och dess besättning, skriver AP.

Sent på onsdag kväll lokal tid upptäckte ett amerikanskt flygplan ett objekt nära den sista kända platsen där ubåten San Juan befunnit sig. Men dagen efter uppger en talesperson för den amerikanska ambassaden i Argentina att föremålet inte var den försvunna ubåten, skriver Reuters.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM