Klimat & miljö

Överenskommelse på övertid i Bonn

Av: 

TT-AFP

Ett konstverk av den danske konstnären Jens Galschiot utanför FN:s klimatmöte i Bonn.
Ett konstverk av den danske konstnären Jens Galschiot utanför FN:s klimatmöte i Bonn.

NYHETER

FN:s klimatmöte i Bonn gick in på övertid, men tidigt på lördagsmorgonen kom ländernas förhandlare fram till en överenskommelse. Länderna ska "utvärdera" sitt arbete för att minska utsläppen.

Runt tolv timmar försenat kom beslutet om att en inventering över ländernas ansträngningar ska göras under 2018, som ett led i arbetet för att minska utsläppen av fossila bränslen och begränsa den globala uppvärmningen.

En uppskattning av hur mycket som behöver göras om världen ska nå de begränsningar i global uppvärmning som beslutades om i Parisavtalet 2015 ska genomföras.

De två veckor långa samtalen överskuggades av president Donald Trumps beslut från i somras om att USA drar sig ur klimatavtalet – men nära 200 länder är fortfarande fast beslutna att fortsätta arbetet.

– Trumpadministrationen lyckades inte hindra de globala klimatsamtalen från att gå vidare, säger Jens Mattias Clausen, observatör från Greenpeace, till AFP.

Parisavtalet säger att den globala uppvärmningen ska begränsas till högst två grader. Forskare varnar dock för att dessa utsläppsminskningar inte är tillräckliga och att jorden riskerar en uppvärmning på tre grader eller mer.

Enligt en rapport som släpptes nyligen väntas de globala utsläppen av koldioxid i år öka med två procent, efter att ha legat stilla sedan 2014.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Klimat & miljö

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Klimatförändringar