Nya miljoner mot desinformation i EU

avTT

Foto: Darko Vojinovic/AP/TT
EU:s justitiekommissionär Vera Jourova.

Budgeten mer än dubblas för kampen mot desinformation och falska nyheter när EU-kommissionen förbereder sig för nästa års EU-val.

Faktakoll och snabblarm i medlemsländerna ingår i en ny plan.

Den lilla enhet under EU:s utrikestjänst EEAS som granskar främst desinformationsförsök i ryskspråkiga medier ska få motsvarande 55 miljoner kronor nästa år, mot knappt 20 miljoner i dag.

– Sedan enheten startades 2015 har den identifierat och analyserat fler än 4 500 desinformationsfall. Det finns starka bevis som pekar mot Ryssland som huvudkälla för desinformation i Europa, säger EU:s digitalkommissionär Andrus Ansip på en presskonferens i Bryssel.

Tillsammans med en rad kollegor lade Ansip på onsdagen fram en plan för olika åtgärder under den närmaste tiden, framför allt med tanke på EU-valet i slutet av maj 2019.

Utöver det utökade stödet till EEAS-enheten ska ett varningssystem sättas upp, där EU:s institutioner och medlemsländer snabbt ska kunna informera varandra när de upptäcker olika kampanjer. Stöd utlovas även till allehanda faktakontrollanter och forskare, samtidigt som sociala medier uppmanas att vidta åtgärder mot falska konton – på frivillig bas.

– Vi vill inte ha någon typ av censur. Yttrandefriheten respekteras helt i det här. Vår inställning är ideologiskt neutral. Målet är att skydda våra medborgare så att de kan göra ett så fritt val som möjligt, säger EU:s justitiekommissionär Vera Jourova.