Trump: Det här är väldigt sorgligt

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Evan Vucci/AP/TT
President Donald Trump besöker brandhärjade områden. På bilden syns bland andra Kaliforniens guvernör Jerry Brown.

President Donald Trump har besökt de eldhärjade områdena i norra Kalifornien.

Fler än 1 000 människor finns med på polisens lista över saknade i den katastrofala branden.

– Det här är väldigt sorgligt, sade Trump när han besökte resterna av staden Paradise under lördagen.

I torsdags rapporterades 631 människor saknade. Ett dygn senare meddelade Kory Honea, sheriff i Butte County, att siffran ökat till 1 011 efter att fler rapporter kommit in om nödsamtal när branden bröt ut.

Han påpekar samtidigt att listan kan komma att revideras, och att 329 människor som tidigare rapporterats saknade har hittats vid liv.

– Informationen jag ger er är rådata och det är möjligt att listan innehåller samma namn två gånger, säger han och tillägger att en del människor som har lyckats undkomma branden kanske inte vet att de finns med på listan.

71 döda

Sammanlagt har 71 människor hittats döda med anledning av den så kallade Camp Fire-branden, som är den dödligaste kända branden i Kalifornien hittills.

Den bröt ut den 8 november och har förstört stora delar av staden Paradise och tvingat flera tusen invånare på flykt.

Trump besökte området under lördagen och träffade bland andra drabbade, brandmän och delstatspolitiker.

– De berättar för mig att det här inte är lika illa drabbat som andra områden, andra områden är bortom detta – de är bara förkolnade, sade Trump i Paradise.

Trump har tidigare sagt att en stor förklaring till bränderna är att Kaliforniens skogar är misskötta. Under lördagens besök upprepade han sin kritik.

– Jag är fast besluten att säkerställa att vi får allt det här upprensat och skyddat, (vi) måste ta hand om skogen, det är mycket viktigt, sade Trump.

50 procent

Camp Fire-branden har härjat 60 000 hektar och var under kontroll till 55 procent på lördagen. Under helgen kan vinden ta fart igen men framåt mitten av nästa vecka väntas regn underlätta släckningsarbetet.

Enligt myndigheterna har 47 200 människor tvingas lämna sina hem på grund av branden och närmare 1 200 lever på härbärgen. Under veckan drabbades härbärgena dessutom av spridning av norovirus, som orsakar vinterkräksjukan, och 25 personer har fått föras till sjukhus.

Hundratals räddningsarbetare och hundar fortsätter sökandet i Paradise och myndigheterna samlar dna från anhöriga till saknade personer för att kunna identifiera kvarlevor som hittas i det brandhärjade området.

Dålig luft

Bränderna i Kalifornien påverkar även luftkvalitén i San Fransisco där halter av skadliga ämnen uppmätts på en nivå i linje med städer som Bangladeshs huvudstad Dhaka, där föroreningarna är bland de värsta i världen, och lokala myndigheter klassar luften som mycket ohälsosam. Under fredagen hölls flera skolor i San Fransisco stängda och trafiken med de ikoniska spårvagnarna stoppades.

Längre söderut i Kalifornien har tre människor omkommit i den så kallade Woolsey-branden norr om Los Angeles, som sent på fredagen bedömdes vara under kontroll till nära 80 procent.

Myndigheterna tror att den ska vara helt under kontroll på måndag.

Publicerad: