Migranter får en ny chans i Mexiko

Foto: Guillermo Arias/AP/TT
Denny Guevara, 26, från Honduras, har fått jobb i en livsmedelsbutik i Tijuana i Mexiko.
Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
En pojke leker vid en skylt i ett flyktingcenter i Tijuana. Ett regeringsprogram ger migranterna möjlighet att etablera sig i Mexiko sedan USA stängt gränsen.

avTT

NYHETER

För tusentals migranter från Centralamerika verkar resan ha tagit slut vid gränsen mellan USA och Mexiko. Men drömmen om USA kan förbytas ut mot en ny om Mexiko, då de nu ges chansen till ett nytt liv i landet.

Av de cirka 6 000 migranter som strandats i gränsstaden Tijuana i norra Mexiko, har hittills 2 250 fångats upp av ett program som regeringen skapat. Syftet är att de ska få jobb, visum och sociala förmåner i Mexiko, för att förmås stanna i landet.

Lönerna i USA är högre, men president Donald Trump har gjort det klart att till USA är migranterna inte välkomna.

Jobb och uppehållstillstånd

Vägen till ett nytt liv i Mexiko är dock lång – hittills har endast 15 migranter fått jobb. En av de lyckliga är Denny Guevara, 26, bankanställd från Honduras. En vecka efter att ha anlänt till Tijuana har han fått uppehållstillstånd, och arbetar nu i en livsmedelsbutik.

– Min plan är att stanna här. Jag tror det kommer att gå bra, säger han.

Denny Guevara förvånas över det till synes oändliga utbudet av varor i de mexikanska livsmedelsbutikerna, som mer påminner om dem i USA än i Honduras.

– Det här är fortfarande ganska nytt. Jag måste vänja mig lite i taget, säger han medan han plockar varor.

Planen är att spara pengar för att även kunna ta frun och de tre barnen från Honduras till Mexiko. Liksom de flesta andra av migranterna bor han än så länge under primitiva förhållanden i det center som myndigheterna satt upp.

"Som en dröm"

Också 27-årige bilmekanikern Edwin Garcia från Honduras har fått jobb på snabbköpet. Efter att nära på ha gett upp, känns jobbet som en dröm, förklarar han. I Honduras hade han knappt råd att köpa mat till sin lilla dotter.

Yansy Lopez, 23, har i El Salvador jobbat med att packa lådor, och är nu på väg till en anställningsintervju för ett liknande jobb.

De människor som samlats vid gränsen lämnade hemländer som Honduras, El Salvador och Guatemala, som präglas av fattigdom och bland de värsta mordsiffrorna i världen.