Vem träffar vem under G20-mötet?

Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT
Vladimir Putin och Angela Merkel under deras möte vid G20-mötet i Buenos Aires.
Foto: Ricardo Mazalan/AP/TT
Hela gänget samlas för en gruppbild. Utom Merkel då, som drabbades av flygtrassel.
Foto: Gustavo Garello/AP/TT
Storbritanniens Theresa May träffar Argentinas president Mauricio Macri.

avTT

NYHETER

Världens mäktigaste ledare är samlade i Argentina för att diskutera rättvis och hållbar handel.

Men det är mycket annat som är i fokus under det två dagar långa mötet. Bland annat vem som egentligen träffar vem.

Så, vilka träffas?

En hel del möten har planerats i olika konstellationer. Merkel och Putin har haft ett möte, där den tyska förbundskanslern gav uttryck för sin oro gällande situationen i Azovska sjön, där Ryssland i slutet av förra veckan beslagtog ukrainska fartyg. Enligt Merkels talesperson ska Ryssland, Tyskland, Frankrike och Ukraina hålla fortsatta samtal om den uppkomna situationen.

Annars står USA:s president Donald Trump så klart alltid i fokus. Han har träffat indiska premiärministern Narenda Modi och den japanska premiärministern Shinzo Abe. De tre betonade möjligheten för fri sjöfart i Asien, en tydlig markering mot Kina och situationen i Sydkinesiska sjön. Och på lördagen sker det kanske viktigaste mötet när Trump träffar den kinesiske ledaren Xi Jinping. De förväntas då diskutera handelskriget länderna emellan.

Vilka träffas inte?

En lika viktig fråga är så klart vilka som inte träffas. Bland annat ställdes mötet mellan Trump och Rysslands president Vladimir Putin in med kort varsel, till följd av Rysslands agerande mot Ukraina i Azovska sjön. Men de två ledarna har trots allt haft ett kortare möte under dagen, uppger Kremls talesperson.

Vem träffar kronprinsen?

Saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman är i fokus, efter att han enligt källor i USA:s underrättelsetjänst pekats ut som ansvarig för mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Det här har gjort situationen komplicerad för olika världsledare. Saudiarabien är å ena sidan en viktig handelspartner för många länder, å andra sidan vill man ju inte ses med en potentiell mordanstiftare. Xi Jinping verkade undvika frågan vid deras möte och Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har diskuterat samarbeten inom "energi och investeringar", enligt saudiska nyhetsbyrån SPA. Även Frankrikes Emmanuel Macron och brittiska Theresa May träffade kronprinsen, och ska i båda fallen ha diskuterat mordet.

Och vad ritade Putin?

Under ett möte mellan Frankrikes Macron och Rysslands Putin, ska Putin ha tagit fram ett papper och ritat en karta över Kertjssundet för att visa sin syn på hur ukrainska fartyg först seglat genom neutrala vatten, men sedan in på ryskt territorialvatten, säger en person inom den franska delegationen till AFP.

Merkel fick en trist start

Tyska förbundskanslern Angela Merkel har haft en tråkig start på G20-mötet. Faktum är att hon inte ens hann fram till mötet i tid, eftersom hennes flygplan drabbades av tekniska problem. I stället tvingades hon resa reguljärt, vilket försenat ankomsten.