Isolerad stam dödade amerikansk inkräktare

Av:  TT-AFP TT

Korallön Norra Sentinel i Bengaliska viken där en ung amerikan dödades av urbefolkningen, som regelmässigt reagerar våldsamt på besök från omvärlden. Arkivbild.
Korallön Norra Sentinel i Bengaliska viken där en ung amerikan dödades av urbefolkningen, som regelmässigt reagerar våldsamt på besök från omvärlden. Arkivbild.

På den otillgängliga korallön Norra Sentinel i Bengaliska viken lever en liten isolerad urbefolkning som skyr kontakt med omvärlden. Amerikanen John Cau tog sig olagligen dit nyligen – och dog i en skur av pilar.

Den 27-årige turisten hade lejt fiskare att ta honom till Norra Sentinel som ingår i ögruppen Andamanerna. I fredags paddlade han i kanot från fiskarnas båt in mot ön.

Så fort han satte sin fot på paradisön började pilar att regna över honom, enligt den indiska polisen.

– Han attackerades med pilar men fortsatte att gå. Fiskarna såg hur stambefolkningen band ett rep runt hans hals och drog iväg med kroppen.

De förskrämda fiskarna återvände nästa dag och såg den döde på stranden. Myndigheterna rådgör med antropologer och andra experter om hur kroppen ska kunna hämtas.

Indisk polis har inlett en mordutredning mot "okända stammän". Sex fiskare och ytterligare en person har gripits.

På Norra Sentinel lever de uppskattningsvis 150 sentineleserna utan kontakt med yttervärlden. Det är en av de sista jungfruliga utposterna på jorden. Strängt besöksförbud råder. Närmare än fem kilometer är olagligt att ta sig.

Förbudet är till dels för urbefolkningen, dels för att skydda besökare. Invånarna attackerar alla som kommer dit, vilket två fiskare fick erfara 2006. De hade förtöjt sin båt för att sova, då den slet sig och drev in till Norra Sentinel.

Fiskarna dödades direkt. När kustbevakningens helikopter försökte landa för att ta hand om kropparna möttes den av ett pilregn.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN