Barn & unga

Fyraåringen fick inte komma på kalas – på grund av sin funktionsvariation

Av: 

Nicole Gustafsson

NYHETER

Tårta, fiskdamm och lek. Alla på förskoleavdelningen fick komma på kalaset – utom fyraåringen.

Han har en funktionsvariation, vilket också är anledningen till att han inte blev bjuden.

– Hjärtat går sönder, säger fyraåringens mamma till SVT Nyheter.

Fyraåringen brukar inte få några inbjudningskort till födelsedagsfirande. Något hans mamma tyckt varit lite märkligt. Flera gånger på förskolan har hon hört det pratas just om kalas, men ändå har ingen inbjudan dykt upp hos hennes son.

– Jag hämtade min son tidigt och då såg jag att det låg inbjudningskort i alla fack utom hans, berättar hon för SVT Nyheter.

Fyraåringen är precis som de andra barnen på förskolan, men han har en språkstörning. Det gör det svårt för honom att få fram det han vill säga. Men han har inga problem att förstå vad andra säger, berättar mamman.

Hon oroade sig för att det skulle börja tisslas och tasslas om kalaset. Att hennes son skulle förstå att något roligt snart kommer hända, men att han inte får vara med på det.

Bilden har ingen koppling till händelsen.

Foto: Colourbox

Till slut beslutade hon sig för att mejla föräldragruppen och berätta om situationen. Hon skrev att hon inte ville tvinga sig in på någons kalas, men berättade om hur det känns för hennes son att inte bli bjuden.

”Ingen förstår vad han säger”

Efter ett tag fick mamman svar på sitt mejl från föräldrarna till barnet som skulle ha kalas. De höll med henne om att det hela blivit tokigt och tydliggjorde att hennes son självklart var välkommen – även fast det är ”svårt när ingen förstår vad han säger”.

– Hjärtat går sönder. Det är en sådan otrolig litenhet, för det är faktiskt föräldrarna och inte barnen som väljer bort. Man inser att vi har så otroligt långt kvar för att de här barnen ska få finnas till. Han har en funktionsnedsättning, de gav honom ett funktionshinder, säger fyraåringens mamma till SVT.

Men alla höll inte med föräldrarna till födelsedagsbarnet i att det är okej att utesluta fyraåringen på grund av hans funktionsvariation.

– Jag fick svar från en annan förälder som inte kommer att gå på kalaset med sitt barn på grund av det här. Det gör att de blir fler på avdelningen som inte är där. Det var ett fantastiskt statement. Men det är synd för barnet som fyller år, att det blir en vuxenpolitisk sak av det.

Flera barn i samma situation

Att barn som har språkstörningar hamnar utanför är tyvärr inget nytt för Linda Bergfeldt, kanslichef på Afasiförbundet. Hon menar att det är ett vanligt problem och att många föräldrar sörjer när de hur deras barn blir uteslutna från gemensamma aktiviteter, skriver SVT.

Men Linda riktar även kritik mot förskolan som hon menar borde ha en policy att man inte får dela ut inbjudningskort i deras lokaler.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Ingen ville komma på Williams kalas – då ryckte familjerna in

ÄMNEN I ARTIKELN

Barn & unga

Förskolebarn

SVT, Sveriges Television

AB Voice