Historiskt många dödsoffer i USA-bränder

avTT

Foto: Hector Amezcua/AP/TT
Räddningspersonal söker med hund efter överlevande efter branden i staden Paradise i Kalifornien.

Antalet döda i bränderna i norra Kalifornien fortsätter att stiga. 42 personer har nu bekräftats döda i området kring staden Paradise, som i det närmaste blivit en askhög.

Dödssiffran gör den så kallade Camp Fire-branden till den dödligaste branden i Kaliforniens historia. Mer än 7 100 hem och andra byggnader har förstörts sedan branden började i torsdags, och tusentals brandmän arbetar med att bekämpa elden norr om delstatshuvudstaden Sacramento.

Glenn Simmons, 64, har sovit i sin bil sedan i torsdags, eftersom han inte kan hitta plats på något härbärge.

– Jag funderar på att lämna delstaten, eller kanske flytta till södra Kalifornien. Allt har brunnit upp. Jag har mina kläder och en ryggsäck, sedan är det inte så mycket mer, säger han.

Camp Fire är den dödligaste av flera brandhärdar runt om i den knastertorra delstaten, där sammanlagt runt en kvarts miljon människor tvingats fly sina hem. Kraftiga vindar bidrar till att lågorna sprids, och försvårar släckningsarbetet.

I södra Kalifornien har två personer omkommit och tre brandmän skadats i arbetet med att släcka Woolsey-branden, den andra stora eldsvådan i delstaten. Branden, som härjar nordväst om mångmiljonstaden Los Angeles, har förstört ett stort antal byggnader i exklusiva Malibu, däribland artisterna Neil Youngs och Miley Cyrus respektive hus.

USA:s president Donald Trump har utropat katastroftillstånd i Kalifornien och beslutat skicka federalt bistånd till delstaten.