Nyheter

Skickade panik-sms från bilen

NYHETER

16-åriga flickan hittad i handbojor

I över en timme var den 16-åriga flickan fånge i bilen. Mil efter mil pågick skräckresan, hela tiden hade hon handbojor på sig.

Ändå lyckades hon skicka sms med nödrop till sina föräldrar som ­larmade polisen.

I Malmö stoppades ­bilen och den 32-årige mannen greps misstänkt för människorov.

Den unga flickan hade kommit i kontakt med ­mannen från Malmö via ­internet. Det är oklart om hon visste att han var ­dubbelt så gammal som henne. Enligt polisen har kontakten varit kortvarig.

På tisdagen bestämde de att träffas i Kristianstad, där flickan är bosatt. 32-åringen kom till den avtalade mötesplatsen vid 22-tiden och plockade upp flickan i sin bil.

– Jag ville inte åka med honom, förklarade hon ­senare för polisen.

Men mannen kopplade henne med handbojor och körde mot Malmö, en sträcka på drygt tio mil.

Tänkte begå övergrepp

Enligt polisens misstankar var hans tanke att utsätta henne för sexuella övergrepp. Den skräckslagna flickan lyckades under ­färden skicka flera sms till ­sina föräldrar.

– Hon kunde hålla kontakt med dem och berätta vart hon var på väg, säger Bo-Göran Strandfjäll, inre befäl i Malmö.

Flickan lurade sin kidnappare och skickade flera sms till föräldrarna som ­insåg att hon var bortförd mot sin vilja och i fara.

– Hon hade en bra ursäkt och förklaring till varför hon höll på med sin mobiltelefon och mannen förstod aldrig att hon hade sms-kontakt med sina ­föräldrar, säger Bo-Göran Strandfjäll.

Föräldrarna kontaktade omedelbart polisen och larmade om att deras dotter var kidnappad.

Vakthavande befäl då var Hans Nilsson. Han uppger att informationen från ­föräldrarna var knapphändig men ändå så detaljerad att man lyckades spåra i ­vilken bil flickan befann sig. Samtliga polispatruller i Skåne informerades om bilens registreringsnummer och misstanken om att en kidnappad 16-årig flicka fanns i bilen.

Samtidigt sattes mannens bostad i Malmö under bevakning.

Polis prejade hans bil

Strax efter klockan 23 körde 32-åringen in på Amiralsgatan i Malmö, men svängde inte in på den gata där han bor. Sannolikt ­upptäckte han polisen och fortsatte ut mot Ringvägen.

En patrull upptäckte bilen på Amiralsgatan klockan 23.15 och den prejades vid avfarten till Rosengård. Inom några minuter fanns flera patruller, såväl civila som uniformerade på plats.

– Flickan fanns i bilen, med handbojor på sig, berättar Cindy Schönström-Larsson. Hon var chockad men fysiskt oskadd.

32-åringen greps. Enligt honom hade flickan frivilligt åkt med honom till Malmö. Flickan uppgav dock att hon mot sin vilja tvingats åka med i bilen. Det, tillsammans med att hon hade handbojorna, resulterade i att jouråklagaren under natten anhöll honom misstänkt för människorov.

Samtidigt gjorde polisen husrannsakan i mannens bostad. Man misstänkte bland annat att där kunde finnas fler personer som var inblandade i dramat och som väntade på att 32-åringen skulle komma dit med flickan. Det fanns dock inga personer i lägenheten. Däremot beslagtogs mannens dator. Även hans bil togs i beslag för teknisk undersökning.

Nekade till brott

Under gårdagen överfördes mannen och utredningen till polisen i Kristianstad, eftersom brottet ­begicks där. I de inledande förhören nekade han till brott.

– Det handlar helt klart om ett människorov eftersom flickan förts bort mot sin vilja, säger vice chefsåklagare Eva Norberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter