Nyheter

Romson välkomnar miljösatsning från S

Av: 

Anette Holmqvist

Redo att regera Miljöpartiets språkrör Åsa Romson tycker att partiet har goda möjligheter att ingå i en regering efter valet. Här intervjuas hon av Aftonbladets Anette Holmqvist.
Redo att regera Miljöpartiets språkrör Åsa Romson tycker att partiet har goda möjligheter att ingå i en regering efter valet. Här intervjuas hon av Aftonbladets Anette Holmqvist.

NYHETER

En majoritet av S-kommunalråden i Aftonbladets unika enkät vill stärka partiets miljöprofil.

Men det är inget som skrämmer Åsa Romson.

– Det kan jag bara välkomna och vara positiv till, vi behöver bli fler partier som för fram klimatpolitik i Sverige, säger språkröret.

Det rödgröna samarbetet från valet 2010 är just nu dött och begravet. Inga konkreta samtal pågår mellan partiledarna för S, V och MP och varje parti slickar fortfarande sina sår från förlustvalet - samtidigt som man söker svaren på vad det var som gick snett.

Inom Socialdemokraterna tycks dock en majoritet ha dragit slutsatsen att det rödgröna samarbetet bör ligga kvar under jord.

Nio av tio i Aftonbladets unika enkät vill att S-ledaren Stefan Löfven dumpar V och MP och går fram själv i valet 2014. Och därefter söker samarbete efter en eventuell valseger.

Tänker inte vara stödparti

Samtidigt har Miljöpartiet gång på gång deklarerat att man inte kommer gå med på att vara stödparti till någon 2014. Ska de gröna stötta en regering ska de ha ministerposter.

• Hur ser du på Miljöpartiets möjligheter att ingå i en regering efter valet?

– Vi har goda möjligheter därför att Miljöpartiets politik är mogen att vara i en regering i Sverige. Vi har många konkreta förslag som vi anser att landet behöver, framtidsfrågor som i dag inte diskuteras tillräckligt. Ett sånt parti behövs i en regering och det vill vi göra tydligt i valet, säger Romson.

• Vem vill du regera med?

– Det är en för tidigt ställd fråga, det måste basera sig på den politik vi vill genomföra. Vi kan bara sitta i en regering som för Sverige ett steg framåt mot ett hållbarare samhälle och där de politiska förslagen och idéerna vi har behandlas konstruktivt.

”Kändes som ett presidentval”

Vad Socialdemokraternas inställning betyder för Miljöpartiet vill Åsa Romson inte riktigt svara på.

– I alla de tre tidigare rödgröna partierna pågår just nu en diskussion och en reflektion av valet 2010. Det var en koalition med många hårda förslag där alla hade fått kompromissa. Det gjorde att många valarbetare upplevde att de visste för lite, säger Romson.

– Det kändes ibland som ett presidentval där du skulle välja antingen den figuren eller den figuren. Men val handlar inte om personer och titlar utan det handlar om vägval, det är det som vi måste kunna visa tydligare och också få väljarna att se att de har ett ord med i laget.

• Men innebär inte Socialdemokraternas inställning att ni kommer att tvingas släppa kravet på ministerposter före valet och i stället förhandla efteråt?

– Det vi kommer fokusera på inför valet är vilka frågor vi tror kommer vara viktigast. Sedan kommer vi säkert också diskutera om väljarna behöver besked om vilken statsministerkandidat eller inte vi vill se. Men nu är det en för tidigt väckt fråga.

Välkomnar miljöengagemang från S

I Aftonbladets enkät slår 40 procent av S-kommunalråden fast att de vill att Stefan Löfven ska göra miljön till sin nästa stora fråga. Men det är ingenting som skrämmer i Miljöpartiet.

– Det är bra för klimatet och bra för miljön, det kan jag bara välkomna, säger språkröret.

Åsa Romson håller i kväll sitt tal på Almedalsscenen. Hon lär fokusera på att Sverige bör ställa om från köp och släng till behåll och reparera.

Miljöpartiet presenterade i dag ett program med namnet "Reparera för mer hållbar konsumtion". Det omfattar förslag som sänkt moms för skomakare, skräddare och cykelreparatörer från 25 till 12 procent samt ROT-avdrag för reparation och service av maskiner och inventarier.

– Jag har dessutom beställt fint väder, men det har jag inte fått klartecken för - ännu, skojade Romson på presskonferensen.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: